Hirdetés

Haraszti Miklós: Hatalmas népi momentum volna, ha Márki-Zay győzne

Haraszti Miklós: Hatalmas népi momentum volna, ha Márki-Zay győzne

2021. október 12. - 07:30
0 komment

 

Az SZDSZ-t alapító Haraszti Miklós publicisztikájában a két miniszterelnök-jelölt Fideszt legyőző esélyeiről elmélkedett.

Malatinszky Dávid fotója

Hirdetés

Haraszti Miklós, író, újságíró, politikus, az SZDSZ egyik alapítója a 444-re írt publicisztikájában arról ír, hogy csak olyan miniszterelnök-jelöltnek van esélye Orbán Viktorral szemben, aki az ellenzéki törzsszavazókon túli polgárokat is meg tud szólítani. Az ő meglátása szerint Dobrev Klára és Márki-Zay Péter közül ez a személy mindenképpen az utóbbi. "A legszervezettebb pártok politikusai most őszi vadlibaként, csapatostul húznak Gyurcsány pólusa felé. A jóval kevésbé szervezett, lényegében parlamenten kívüli civil csapatok teszik, ami telik tőlük, kitartanak a zord északon. (Disclaimer: velük érzek.)"

Haraszti Miklós csodaszámba sorolná azt, ha a jelen esélyek szerint Márki-Zay Péter megnyerné az előválasztás második fordukóját, azt mégis nagyon pozitívnak értékelné. "Hatalmas népi momentum kerekedne" - jellemezte írásában ezt a lehetőséget, hozzátéve azt, hogy utána a tavaszi választáson már bármi megtörténhetne. A most vitatkozó pártok pedig gyorsan igazodnának az új helyzethez, "hiszen választókból élnek" - jegyezte meg.

Dobrev győzelmével kapcsolatban azonban sokkal szkeptikusabb Haraszti Miklós. "És jön majd az előválasztás után a közös lista, élén Dobrev Klárával, és befutó helyen Gyurcsány Ferenccel. Ettől kezdve minden ellenzéki személyiségnek és erőnek az lesz a dolga, hogy ezt a listát győzelemre vigye, s ezzel napról napra ébren tartsa a propagandát. Egy olyan országért kell majd érvelnünk, amelyben Dobrev Klára a miniszterelnök; Gyurcsányé a legerősebb párt a koalícióban; Gyurcsány a frakció vezetője, és minden parlamenti aktusban az ő szava a legfontosabb" - festett le az SZDSZ alapítója egy számára aggasztó jövőképet.

"De ha az előválasztás győztese Márki-Zay lenne, akkor már a személyével is ügydöntő üzenetet küldhetnénk az ellenzéken túlra, a bizonytalan választónak" - írta cikke végén Haraszti Miklós.

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások