Hirdetés

"Hallo, Herr Diktator" - dokumentumfilm Orbán Viktorról

"Hallo, Herr Diktator" - dokumentumfilm Orbán Viktorról

2020. december 30. - 14:44
0 komment

 

"Helló, diktátor" - Jean-Claude Juncker öt évvel ezelőtti Orbán köszöntésével kezdődik a dokumentumfilm.

Arte.com vágókép

Hirdetés

Az Arte német-francia csatorna, Hallo, Herr Diktator címmel mutatott be másfél órás dokumentumfilmet Orbán Viktor magyar miniszterelnök és az Európai Unió kapcsolatáról. A címet Jean-Claude Junkcertől, korábbi főbiztostól kölcsönözték, aki öt évvel ezelőtt ezzel a felkiáltással üdvözölte a magyar miniszterelnököt. Michael Weich rendezte film kvázi-diktátornak mutatja be Orbánt, és arra figyelmeztet, hogy hasonló stílusú politikai vezetők domináns szerepre juthatnak Európa-szerte.

A film 2010-ben kezdődik, és elemzi, hogy Orbán és az EU kapcsolata a második Orbán-kormány első percétől konfliktusoktól terhes. A dokumentumfilm megszólaltat számos szereplőt, aki európai politikusként felvette a kesztyűt a magyar kormánnyal, de megszólalnak a magyar sajtó képviselői is. A kormány részéről Kovács Zoltán, az ellenzéket Karácsony Gergely képviseli, de szót kap Iványi Gábor is a dokumentumfilmben.

A kormány által intézményileg ellehetetlenített metodista lelkész keményen fogalmazott: "A keresztény az azt jelenti, hogy »mint Krisztus«. A politikai kereszténységnek Magyarországon semmi köze a Bibliához. Embertelen – ez nem keresztény, hanem minden szinten, minden módon embertelen."

Kovács Zoltán hosszan ecsetelte, milyen szabad is a sajtó hazánkban, majd hozzá tette: "Ha [Orbánt] diktátornak nevezik – nem bánjuk, együtt tudunk élni ezzel."

Karácsony Gergely pedig úgy jellemezte az orbáni hatalomgyakorlást a filmben, mint egy demokratikus díszlet, ahol azonban a szereplők nem demokraták.

Via Telex.hu


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások