Hirdetés

Gyermekorvosok: Veszélyezteti az ellátási rendszert a kormány átalakítási terve

Gyermekorvosok: Veszélyezteti az ellátási rendszert a kormány átalakítási terve

2020. október 18. - 11:12
0 komment

 

Idővel a gyermekorvosi rendszer is megszűnhet, ha a szakemberek munkáját egészségügyi teamek veszik át - figyelmeztet a szakmai egyesület vezetője.

A kép illusztráció

Hirdetés

Átalakítja a kormány az egészségügyi alapellátó rendszert is. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azonban azt mondja, a törvényjavaslat szerint ez hosszú távon többet ronthat a helyzeten, mint javíthat, sőt, a teljes házi gyermekorvosi rendszer kivezetéséhez vezethet. A minisztérium szerint a gyermekorvosok aggodalmai megalapozatlanok – írja honlapján az ATV.

Orbán Viktor körülbelül egy hete jelentette be, hogy belekezdenek az átalakításba. A mi célunk, hogy a háziorvosok praxisközösséget hozzanak létre. Üres praxis Magyarországon ne legyen és a helyi ellátás színvonala pedig emelkedjen. Ennek a pénzügyi feltételét meg fogjuk teremteni" – fogalmazott a miniszterelnök.

A praxisközösség azt jelenti, hogy a háziorvosi körzeteket nagyobb tömbökbe szervezik, így eltérő szakképesítésű orvosok, nővérek, diplomás nővérek együtt, teamként nyújtanak emelt szintű alapellátást.

A Népszava birtokába került törvényjavaslat szerint az ország 199 járásában plusz a fővárosban összesen mintegy 1000 praxisközösséget hoznának létre. Ezek változó méretűek lennének. Egy ilyenben átlagosan hat háziorvos, házi gyermekorvos valamint az ő munkájukat segítő egyéb szakemberek dolgoznának.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a praxisközösség önmagában jó ötlet, viszont az, hogy kötelezően egységes szerkezetűnek kell lennie, már nagy probléma.

A gyerekek egészséges fejlődése szempontjából hátrányos, ha nem gyerekorvoshoz tartoznak" – mondta Póta az ATV híradójának. Elmondása szerint nem veszi észre a felnőttorvos azokat a jeleket, amelyek alapján időben el lehetne juttatni a megfelelő helyre a gyereket. Hozzátette: ők már akkor veszik észre a bajt, amikor már megtörtént.

Az egyesület elnöke szerint az új rendszer hosszú távon egyet jelenhet a gyermekorvosi rendszer néhány éven belüli kivezetésével a magyar egészségügyből. Ami azért is probléma, mert tanulmányok szerint azok a gyermekek akiket nem gyermekorvos lát el, nagyobb eséllyel kerülnek kórházba. 

A csatorna üggyel kapcsolatos kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt válaszolta, hogy a praxisközösségek létrehozásába nem fog beleszólni a kormány. Így az alapellátó orvosok eldönthetik, hogy kivel alkotnak praxisközösséget. Ha akarnak. Ugyanis ez nem lesz kötelező.

via nepszava.hu

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások