Hirdetés

A gyenge forinton 286 milliárdot keresett az MNB

A gyenge forinton 286 milliárdot keresett az MNB

2021. május 31. - 10:19
0 komment

 

A gyenge forintárfolyam nélkül súlyosan veszteséges lett volna a jegybank.

MTI / Szigetváry Zsolt

Hirdetés

Az éves jelentést vizsgálva a Portfolio.hu azt írja, hogy 286,1 milliárd forintos nyereséggel zárta a Magyar Nemzeti Bank a tavalyi évet a gyenge forintárfolyamnak köszönhetően. Egy erős forinttal 41,3 milliárd forintos veszteségbe fordult volna 2020 végére, összességében azonban 255 milliárd pluszra jutott.

A lap elemzésében arra jut, hogy az árfolyamgyengülés nélkül minden ponton csökkent a jegybank éves eredménye, vagyis a jelentős átváltások nélkül - akárcsak a korábbi években - súlyosan veszteséges lett volna az MNB. Sőt, tavaly 2016 óta a legalacsonyabb lett volna a jegybank profitja, ha nem gyenge a forint.

A gyenge fizetőeszközünknek hála azonban 2014 óta a legmagasabb árfolyameredményt könyvelhette el az MNB. A 255 milliárd forintos nyereségből 250 milliárdot a magyar költségvetésbe fizetnek be, osztalékként. A jegybank éves működése 48 milliárd forintjába került a magyar adófizetőknek, amely 15 százalékkal haladta meg a 2019-es évet. A többlet jórészt a kommunikációs költségeknél jelentkezett.

Via hvg.hu


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások