Hirdetés

Gulyás: Újabb korlátozások jöhetnek

Gulyás: Újabb korlátozások jöhetnek

2020. július 09. - 11:32
0 komment

 

A kormány legújabb döntéseiről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a szokásos csütörtöki kormányinfón számolt be.

Hirdetés

Szerdán egész nap ülésezett a kormány – derült ki Gulyás Gergely köszöntőjéből, aki azt is elárulta, hogy a koronavírus volt a fő téma. Megismételte, hogy az első csatát sikerült megnyerni, de amíg nincs vakcina, addig a „fertőzés velünk fog élni". A kormányülésen úgy látták, hogy az egész világban és főleg a környező országokban aggasztó adatok látnak napvilágot.  Horvátországban az aktív esetek száma 934-re nőtt, Szlovéniában a korábbi jó adatokhoz képest ma 223 új megbetegedést azonosítottak, a szerbeknél 3369-re nőtt az aktív fertőzöttek száma, 297-re Szlovákiában és Ausztriában 449-ről 1086-ra – ismertette az adatokat a miniszter.

Magyarországon csökken az aktív esete száma, de a környező országokra ez nem igaz. Ráadásul

az új magyar eseteknél mindenhol külföldről hozták be a vírust, ezért nem zárható ki, hogy az eddiginél szigorúbb intézkedéseket kell hozni.

Külföldre lehet menni, de mindenkit arra kérnek, hogy inkább itthon nyaraljon.

A koronavírus után a miniszter a jövő heti európai uniós csúcsra tért ki, ahol tárgyalnak majd az európai gazdasági helyreállítás érdekében tervezett 750 milliárdos hitelprogramról is. Gulyás – megismételve Orbán szavait – cinikusnak nevezte, hogy a programot „jövő generáció alapnak" nevezik, hiszen a követező generáció vállát fogja nyomni. Magyarország az EU szolidáris tagjaként a sajátunktól eltérő válságkezelési módot is hajlandó támogatni, de nem feltételek nélkül – szögezte le Gulyás. Ezért szerinte igazságos csomagra van szükség, ami a gazdasági növekedésre koncentrál és politikamentes. A kérdés miatt

rendkívüli országgyűlési ülésnapot hívtak össze, hogy a kormány világos mandátummal mehessen a költségvetési tárgyalásokra.

A Kaleta-ügy miatt a kormány foglalkozott a gyermekvédelemmel is. Gulyás gyomorforgatónak nevezte a történteket, és a kormány szerint is indokolt mindent megtenni a gyermekek egészséges lelki fejlődése érdekében, ha pedig ehhez szükséges a szigorítás, akkor az sincs kizárva. A kormány munkacsoportot hoz létre a kérdésben, ezt Kocsis Máté vezeti majd.

Az Airbnb-ről pedig Gulyás ismét leszögezte, hogy a kerületeknek kell teljes szabadságot adni a döntésben. Ez a teljes szabadságtól a teljes tilalomig bármi lehet, a nemzetközi példák is ezt mutatják. Ehhez kapcsolódóan tervezik a törvény megalkotását, ami egyértelművé teszi majd, hogy a helyi önkormányzatoknak korlátlan szabadságuk lehet a rendelet megalkotásához.

A nemzeti konzultációkat eddig 232 ezren küldték vissza – tette még hozzá a miniszter.

Kérdések:

 – Gulyás Gergely elmondta, hogy a politikának is lehet véleménye bűncselekményekről, személyes véleménye az, hogy első hallásra meglepően enyhe a Kaleta-ítélet. Arról azonban az ügyészség és a bíróság dönt, a kormány akaratán kívül áll, ők csak azt tudják tenni, hogy szigorítják a Btk. vonatkozó részeit, erre a „maguk részéről készen állnak". A miniszter személyesen azt is támogatná, hogy oldják fel az ügy titkosítását.

– Azt szintén gyomorforgatónak tartja, hogy a Párbeszéd három kormánytag fotóival együtt a „pedofília cinkosainak" nevezi a kormány tagjait, szerinte ezt Karácsony Gergely főpolgármesternek is el kellene ítélnie.

– A koronavírussal kapcsolatban mindenképpen tárgyalnak majd a szabad határátjárás eseteges szigorításáról, de döntés egyelőre nincs – mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy a megugrott esetszámok miatt nem kellene-e megtiltani a szerb állampolgárok beutazását Magyaroszágra.

– A kormánynak jogi kötelessége is, hogy jó együttműködésre törekedjen a Magyar Tudományos Akadémiával, Freund Tamás megválasztásához pedig gratulálnak – üzente az MTA kedden megválasztott új elnökének Gulyás. Szívesen tárgyalnak vele bármiről és azt remélik, hogy az együttműködés konstruktív és a magyar tudomány számára gyümölcsöző lesz.

– A HírTV a Lánchídról kérdezett, a miniszter szerint ők „minden szerencsétlenkedés ellenére" drukkolnak a fővárosnak és nem értik, miért nem írták ki eddig a közbeszerzést a felújítással kapcsolatban. Olyan veszély, hogy összeomlik a híd, nincsen – erősítette meg Gulyás.

– Álhírvideókról és állítólagos külföldi dezinformációs kísérletekről kérdezett a Magyar Nemzet. Gulyás szerint a kettő között nincs összefüggés.

– A lap szóba hozta a XI. kerület polgármesterének kijelentését is, László Imre egy önkormányzati ülésen úgy fogalmazott, Hitlert megérdemelten választották az év emberének. A polgármester azt mondta, Hitlernek „az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan a világgazdasági válság után”. Gulyás szerint a műveletlenségnek is van az a foka, ami elfogadhatatlan.

– Az RTL Klub azt kérdezte, hogyan fordulhatott elő, hogy Kaleta Gábor nem akadt fenn a nemzetbiztonsági átvilágításon, de Gulyás azzal védekezett, nem lehet tudni, hogy a diplomata „mióta folytatta azt a tevékenységét" és az előző kormányok alatt is tevékenykedett. „Politikailag nehéz bárkit felelőssé tenni, de ha lehet, akkor mindenki hibás" – tette hozzá.

– A koronavírus miatti esetleges szigorításokról ma este vagy holnap délelőtt dönt majd az operatív törzs, addig ezeknek részleteiről semmit nem lehet tudni. Gulyás azt ugyanakkor megismételte. hogy a jelenlegi adatok szerint az új magyarországi gócpontokba külföldről hordozták be a vírust, így ezen a területen várható szigorítás.

– Az egyetemeken tanuló külföldi diákok esetéről majd augusztus végén kell dönteni. Adott esetben olyan döntést el tud képzelni Gulyás, hogy a határátlépések szigorítása ellenére aki itt tanul, két negatív PCR-teszt esetén be tudjon lépni az országba.

– A óbudai önkormányzat korábban azt közölte: nem támogatja, hogy a kormány gátat építsen a Hajógyári-sziget köré, ezzel mintegy ezer fát elpusztítva, és azt sem, hogy a terület parkos északi részén bárki is építkezzen. A miniszter szerint a Hajógyári-szigetre tervezett sportakadémia terveit a kormány még nem látta, csak elvi támogatásáról biztosította a projektet. Gulyás ismeretei szerint van alteratív árvízvédelmi megoldás is.

– Gulyás ismét megvédte a 16 ezer lélegeztetőgépről szóló beszerzést, a körülmények szerinte március–áprilisban a „szabad rabláshoz" hasonlítottak. Ebből természetes, hogy műszaki problémák is következtek, ezeket meg tudták oldani, ahol pedig nem, ott szavatossági igénnyel éltek. Amire nincs szükség, azt el tudják adni a világpiacon, felelős döntés volt a beszerzés – mondta.

A szerződésekre kitérve később a 444.hu-nak azt mondta: minden olyan adatot nyilvánosságra hoznak majd, amit kell. Az adatok nagy részét már most is lehet ismerni, például azt, hogy a kormány 300 milliárdot költöttek a lélegeztetőgépekre. Minden tárcánál megvannak a szabályai, hogy milyen közérdekű adatot és hogyan kell nyilvánosságra hozni, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban és a Belügyminisztériumban állnak rendelkezésre – tette hozzá Gulyás.

– Gulyás Gergely és Novák Katalin, a Fidesz alelnöke nemrég Berlinben tárgyalt a CDU/CSU képviselőivel. Ennek ereményeiről kérdezte a minisztert a Népszava. Válaszában elmondta: az Európai Néppárt (EPP) tagjai között a Fidesz a toleráns pártok közé tartozik, ellenben azok a „törpepártok", amelyek ki akarják zárni a magyar kormánypártot, nem tartoznak közéjük, és súlyuk sincsen. A német politika ugyan nehéz helyzetben van, de a CDU/CSU látja a felelősségét Európa összetartásában, igyekeznek megbirkózni a feladattal – utalt Gulyás arra, hogy az EPP német tagpártjai támogatják a Fidesz tagságát.

– A május végi adatok szerint 4 millió 400 ezer a foglalkoztatottak száma az országban, ez optizmizmusra ad okot. A kormány majd a júniusi-júliusi adatok ismeretében dönt az esetleges további lépésekről, de úgy tűnik, hogy a gazdaság kezd újraindulni, mondta Gulyás.

(Forrás: hvg.hu)

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások