Hirdetés

Freudenstein: Nem lesz helyreállítva a Fidesz teljeskörű néppárti tagsága

Freudenstein: Nem lesz helyreállítva a Fidesz teljeskörű néppárti tagsága

2021. február 19. - 12:10
0 komment

 

A Central European Affairs online magazin készített podcast-interjút Roland Freudensteinnel, az Európai Néppárt alapítványának, a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központjának politikai igazgatójával. Freudenstein beszélt többek között Orbán Viktor oltási szerencsejátékáról, arról, hogy a Fidesz miért nem kapja vissza az teljeskörű néppárti tagsági jogait, és hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő szándékosan tagadja az igazságot a liberalizmusról és a liberális demokráciáról.

Roland Freudenstein Globsec Fotó

Hirdetés

Kritizálta az uniós tagállamok oltási eljárás során tett önálló nemzeti erőfeszítéseit, és arra figyelmeztetett, hogy az EU nélkül oltási háborúk lennének az országok között. A kis országoknak esélye sem lenne a nagy gyógyszergyárakkal kedvező megállapodásokról tárgyalni a nagy tagországokkal szemben. Ez az EU nagy előnye.

Orbán Viktor Covid oltási politikája hazárdjáték. Egyes kormányok szándékosan lemondanak az EU-ban érvényes biztonsági előírásokról, csak azért, hogy nagyszámú oltást kapjanak gyorsabban. Az EU nem sokat tehet ez ellen, de ezek a kormányok az állampolgárjaik egészségével játszanak.

Orbán Viktor természeténél fogva szerencsejátékos, aki a pártja európai néppárti tagságával is játszik. Orbán szeret támadni és győzni. A Fidesz a Néppártban maradásért küzd, bár tagságát felfüggesztették. Nem vehet részt az üléseken; nem vehet részt a politikai család jövőjét meghatározó folyamatban. A Fidesz vezetői ezt kölcsönös felfüggesztésként próbálják meg ábrázolni, ám a felfüggesztés Orbán Viktor akarata ellenére történt. Abban a pillanatban Orbán nem nyert.

A Fidesz csak akkor tudja helyreállítani teljeskörű néppárti tagsági jogait, ha alapvetően változtatja meg a kurzusát. Freudenstein nem gondolja, hogy ez meg fog történni. Alternatív megoldásként a párt csatlakozhat egy másik politikai családhoz, amely már a Fidesz vezetőinek fejében jár. A Fidesz csatlakozhat Matteo Salvini Identitás és Demokrácia csoportjához vagy az Európai Konzervatívok és Reformisták csoporthoz. A Fidesz azon terve, amelynek központjában egy nagy, jobboldali, bevándorlásellenes mozgalom létrehozása állt, a legutóbbi EP-választások után összeomlott. Jelenleg a legjobb megoldás a Fidesz számára nem más, mint egy lábbal a mainstreamben maradni és egyidejűleg szélsőjobbos alternatívákkal kacérkodni.

Freudenstein elutasítja azt az elképzelést, hogy Orbán Viktor valójában üdvözölné a Brexitet, és azt mondja, hogy Magyarország teljesen „hülye” lenne kilépni az EU-ból.

Freudenstein tagadja a Fidesz azon állítását, miszerint a liberális demokrácia egyenlő a liberalizmussal, ugyanis két különböző dologról van szó. A liberalizmus politikai filozófia, és a liberális politika egy demokráciában a politikai spektrum egy részére korlátozódik. A liberális demokrácia képezi a fékek és egyensúlyok, a független intézmények, a szabad és pluralista sajtó, az élénk civil társadalom, a független bíróságok és intézmények alkotmányos garanciáját.

Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő mindig úgy fogalmaz, mintha a liberális demokrácia olyan választási rendszer lenne, amelyben a liberálisoknak mindig győzniük kell. Ez a hozzáállás az igazság szándékos megfordítása. A liberális demokráciának nincs olyan aspektusa, hogy Soros György finanszírozza az ötletet, abban nincs semmi bevándorláspárti. A Néppártnak el kellene utasítania a valóság teljesen hamis ábrázolását.

A podcastot Kész Zoltán készítette.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások