Hirdetés

Francia EP-képviselő: Európa jövője a magyarok kezében van

Francia EP-képviselő: Európa jövője a magyarok kezében van

2021. július 22. - 20:13
0 komment

 

A francia Bernard Guetta a Central European Affairs podcastnek nyilatkozott.

Wikipédia

Hirdetés

Bernard Guetta a Renew Europe európai parlamenti frakció politikusa interjút adott a Central European Affairs podcastnek, ahol az Uniót frissen ért kihívásokról, a szorosabb politikai egységesülés lehetőségeiről, de a jövő évi magyar választásokról is elmondta véleményét.

A francia politikus úgy értékeli az Európai Unió az elmúlt pár évét, amely egy új korszak nyitánya. A koronavírus okozta krízis nem sebezte meg az Európai Unió testét, épp ellenkezőleg, most egy új időszak hajnalára jutottunk el. A közös piac és a közös valuta kezdeti szakasza után az európai projekt most lép be a harmadik fázisba, a politikai egységbe. Az európai útat a következő állomáshoz három jelenség köveztete az elmúlt időből: "Mr Trump, Mr Brexit és Mr Corona" - összegezte meglátását a képviselő.

Donald Trump amerikai elnöksége ráébresztette még a legelkötelezettebb atlantista politikusokat is arra, hogy a közös európai védelmi politikára nem várhatunk tovább, hiszen Amerika védőernyője nem garantált többé. Hasonló felismeréssel járt a Brexit is. A 27 EU tagállamnak azonnal be kellett látnia, hogy csak úgy kerüheti el az Unió szétesését, ha egységet mutat. A covid válság adta az utolsó lökést abban a folyamatban, hogy Németországot beleértve minden tagállam belássa, egy gazdasági újrakezdés szükséges.

Egy korábbi tabu dőlt le azzal, hogy az EU elhatározta, hatalmas összegű kölcsönt vesz fel abból a célból, hogy megerősítse a gazdaságot, elindítva a helyreállítási alapot a kontinens számára. Továbbá az Európai Bizottság elkötelezte magát arra, hogy egy politikai döntést hoz, és egy tervet tesz le az asztalra a klímaváltozás elleni küzdelemben. "Ez egy új Unió. Ez a szakasz 15-20 évig el fog tartani. Nagyon nehéz és hosszú lesz" - állította Guetta.

A komoly kihívásokra tekintettel komoly viták formálódnak a tagállamok között. Ezek a nézetütközések a közös védelmi- és ipari politika, valamint a klímaváltozással szembeni fellépés körül fogalmazódnak meg. "Mindannyian egyetértünk abban, hogy létre kell hozni a közös védelmet, de milyen fajta védelmet akarunk? Ugyanez igaz a közös ipari politikára. Hol fogunk építeni új gyárakat? Magyarországon vagy Németországban? Német- vagy Finnországban? Spanyol- vagy Svédországban?" - tette fel a kérdést a francia politikus. Komoly vita fakadhat majd abból a tervből is, hogy emelni szeretnénk a személyi autók által fogyasztott benzin árát. Amíg a francia kormány szigorúan ellenzi ezt az ötletet, más tagállamok határozottan kiállnak érte. "Hatalmas vitáink lesznek, de ezek lesznek a bizonyítékai annak, hogy az EU a politikai egységesülés egy új szakaszába lépett" - mondta az EP-képviselő.

A vita Európa jövőjéről már elkezdődött. A legutóbbi reformkezdeményezést a magyar miniszterelnök vezetésével több mint egy tucat szélsőjobboldali európai párt tette le az asztalra. A közös nyilatkozat, amely az Európai Unió reformját célozza, harcba szállva az európai szuperállam elképzelésével, olyan politikusok írták alá, mint Matteo Salvini, Giorgia Meloni, Marine Le Pen, Jaroslaw Kacynski és Santiago Abascal. Habár Bernard Guetta nem ért egyet a kezdeményezéssel, örül a nyilatkozat körül kialakuló pár körülménynek, mint például a 16 szélsőjobboldali párt földrajzi sokszínűsége. "Hat párt a korábbi szovjet blokkból, 10 Nyugat-Európából. Az az elképzelés, hogy két Európa van, egy reakciós Kelet és egy haladó, modern Nyugat, teljességgel hamis" - állapította meg a képviselő.

Ennek a politikai tömörülésnek a kontinens mindkét felében vannak képviselői. A Fidesz és a Jog és Igazságosság az Unió keleti felében domináns erő, míg a Lega és Nemzeti Front Nyugaton. Mindazonáltal nem kizárt, hogy ebben a felállásban változás következik be. Bernard Guetta optimista azzal kapcsolatban, hogy valódi esélyt lát mind Orbán, mind Kaczynski uralmának megdöntésére az elkövetkező évben. Arra kérdésre, hogy vajon miként ragadhatja meg ezt az esélyt a magyar ellenzék a jövőre esedékes parlamenti választáson, azt válaszolta, hogy "Orbán kisajátíthatja magának a médiát, és szinte mindent. Hazudhat minden órában és mindennap, amit meg is tesz, de nem formálhatja egy valódi diktatúrává Magyarországot, ahol nincsenek választások".

Mivel Magyarországon folyamatosan csorbulnak a politikai szabadságjogok, sok múlik azon az EU számára, hogy miként döntenek a magyar polgárok 2022 tavaszán. Mit kezdjünk egy demokratúrával az EU-n belül? "Nem értek egyet azzal az elképzeléssel, hogy Magyarországot zárjuk ki az Európai Unióból, mert meg vagyok arról győződve, hogy Orbán Viktor nem képviseli az egész országot" - fogalmazott a francia EP képviselő. "Az Európai Unió jövője a magyarok kezében van. Budapesten dől el, nem Brüsszelben, nem Párizsban vagy Berlinben" - tette hozzá.

Bernard Guetta nem osztja a magyar miniszterelnök reformtervét az Európai Parlamentet illetően. "A nemzeti parlamentek nagyon erősek az EU tagállamaiban, és nekünk meg kell erősítenünk az EP-t is. Van egyfajta demokráciadeficite az EU-nak." Bár az EU egy demokrácia, de abból "egy elég bonyolult" fajta. Az soha nem egy "jó jel" egy demokrácia számára, amikor az intézményei kiismerhetetlenek a polgárok számára, és ez jellemzi most az EU-t. Éppen ezért a francia politikus az USA-hoz hasonló politikai rendszert ajánl. "Kell hogy legyen végrehajtó és törvényhozó hatalmunk, egy világos feladatkörökkel rendelkező Kongresszussal és Elnökséggel. Ez sokkal tisztább és sokkal demokratikusabb lenne."

Via Central European Affairs


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások