Hirdetés

A fideszesek is megszavazták az uniós vakcinaigazolványt, amely ellen tiltakoztak

A fideszesek is megszavazták az uniós vakcinaigazolványt, amely ellen tiltakoztak

2021. június 09. - 14:03
0 komment

 

Magyar részről csak a Momentum képviselői tiltakoztak a szavazáson az Európai Parlamentben.

Facebook fotó

Hirdetés

Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta azt a javaslatot, amely megkönnyítené a koronavírus utáni világban az Unión belüli utazásokat. Az úgynevezett Covid-igazolvány bevezetését célzó előterjesztés értelmében egy digitális igazolvány elérhető lesz minden uniós polgár számára, amellyel a vírussal szembeni védettségét fogja tudni majd igazolni. A digitális kártya július elsejétől válik elérhetővé azok számára, akik oltással, friss negatív teszttel rendelkeznek, vagy a közel múltban estek át a fertőzésen.

A magyarok számára a szabályozás érzékeny pontja az elfogadott vakcinákkal kapcsolatos. Az Európai Parlament ugyanis olyan előterjesztést fogadott el, amely értelmében csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltóanyagokat ismeri el. Ebbe a körbe tehát nem tartozik bele sem a WHO által már jóváhagyott kínai vakcina, a Sinopharm, sem az orosz Szputnyik. Az utóbbi oltásokkal kapcsolatban az egyes tagállamok egyénileg dönthetnek azok érvényességéről. Magyarország eddig Szlovákiával, Csehországgal, Horváthországgal, Ciprussal és Szlovéniával kötött kétoldalú megállapodást.

A magyar képviselők ezen számunkra hátrányos helyzet miatt megosztottan szavaztak. A Fidesz, az MSZP, a Jobbik képviselői igen-nel voksoltak, a Demokratikus Koalíció csoportja tartózkodott, egyedül a momentumos képviselők tiltakoztak a szabályozás ellen. Ujhelyi István támogatói szavazatát a következőképpen kommentálta: "Fenntartom korábbi álláspontomat is, miszerint az európai Covid-igazolvány esetében a mindenki számára leginkább megnyugtató megoldás az lenne, ha a keleti oltóanyaggyártók vállalnák az Európai Gyógyszerügynökség soron kívüli vizsgálatát és engedélyeztetési folyamatát."


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások