Hirdetés

Ferenc pápa kihagyná az Orbán Viktorral való találkozót

Ferenc pápa kihagyná az Orbán Viktorral való találkozót

2021. június 04. - 14:41
0 komment

 

A tengerentúli National Catholic Register szellőztette meg, mi zajlik a színfalak mögött.

MTI fotó

Hirdetés

Nem alakul gördülékenyen Ferenc pápa szeptemberi magyarországi útja. A katolikus egyház feje a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére érkezik hazánkba, de az amerikai lap szerint a mise pontifikálásán túl több időt nem tölteni sem Budapesten, sem Magyarországon.

A National Catholic Register vatikáni forrásokra hivatkozva írja azt, hogy a magyar diplomácia gőzerővel azon dolgozik, hogy a pápa útjának mostani terveit módosítsa, és rábírja a Szentatyát, hogy találkozzon hazánk főméltóságaival is. "Egyre nagyobb a politikai feszültség a háttérben amiatt, hogy a Vatikán kerülni akar minden politikai találkozót, beleértve az elnöki palotában tett látogatást, pedig annak része kéne lennie a programnak" - nyilatkozta az amerikai lapnak egy budapesti forrás.

A dolgot tovább színesíti az, hogy bár nálunk ezek szerint csak pár órát tölteni Ferenc pápa, tőlünk Szlovákiába utazna, ahol szomszédunk három és fél napra is vendégül láthatná őt. A Register állítja, hogy Róma püspöke kezdetektől kikötötte, hogy nem óhajt a magyar miniszterelnökkel találkozni. Amikor tavaly a programot Ferenc pápa elvállalta, akkor is egyértelművé tette, hogy nem az országot látogatja meg hivatalos diplomáciai útként, hanem csak a Kongresszusra érkezik. Március 8-án, Irakból hazafelé tartva ezt nyilatkozatában meg is erősítette: "nem az ország felkeresése, csak egy mise. És mert Budapest mindössze kétórányi autóútra van Pozsonytól, miért ne látogatnék el Szlovákiába".

Az amerikai lap magyar forrásai szerint ezt a magyar fél "arculcsapásként" élné meg, és "botrányosnak" tartaná. "Ez mindenki szerint elfogadhatatlan" - tették még hozzá. A napokban a tervek módosítására próbálták rávenni Vatikánt személyesen Erdő Péter bíboros és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is. A belső vitákról árulkodik az is, hogy a pontos programot már rég nyilvánosságra kellett volna hozni, de ez még a mai napig nem történt meg.

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások