Hirdetés

Félrekezelések

Félrekezelések

2021. szeptember 13. - 16:09
0 komment

 

A fidiotizmus a rokonok és haverok meggazdagításán kívül mindenben félrement. Az elmúlt 12 év teljhatalmával és a világban jó 10 évig fennálló konjunktúrával az idénig ömlő uniós támogatásokkal ez az ország még a régiótól is leszakadt. Nem az osztrákokhoz közeledtünk, hanem a bolgárokkal meccselünk már a gazdasági teljesítményünkkel.

Facebook fotó

Hirdetés

2008-ban Gyurcsány Ferenc még tudott a szlovák nyugdíjakkal riogatni. Mára a szlovák nyugdíj álom a magyar nyugdíjasnak. Nemcsak arról álmodhat, hogy nem játékpénzben kapja meg a jussát, hanem arról is, hogy az élete nagyrészét végig dolgozva arra a 10-20 évre, ami maradt belőle, nyugodtan élhessen. Ennek egyetlen oka, hogy a hazudott infláció alapján emelgeti a kormány a nyugdíjat, és már nem is vesződnek az Euró bevezetésének hitegetésével.

De nézhetjük az egészségügyet is. Az orvosok bére és munkakörülményei miatt borzasztó mértékű volt az elvándorlás. Nosza megemelték a bérüket egy hihetetlen összegre. Olyanra, amit egy szakorvos 2-3 másik munkahellyel párhuzamosan dolgozva szedett össze az emelés előtt. Azt hihetnénk, hogy ezzel az orvoshiánynak és vele a várólistáknak vége lett. A frászt. Azok az orvosok, akik a másodállásaikkal vitték a hátukon a rendszert, most szépen visszább vesznek. Azok az orvosok, akik az ellátásba kódolt hálapénz miatt rengeteget dolgoztak, most leálltak. Most lett igazán orvoshiány! Most kezdett el a várólisták hossza elviselhetetlenről mesebeli hosszúra nyúlni. Ezzel együtt pedig a paraszolvencia, a hálapénz megszűnése helyett egy eszméletlen nyomás jelent meg a rendszerben, hogy pénzért a listán előrébb jusson a beteg, illetve felértékelődött a magánegészségügy. Természetesen a fizetésemelés az orvosoknál nem húzta maga után az egészségügyben dolgozó sok más alkalmazott bérét. Azaz óriási bérfeszültségek jelentkeztek. Márpedig egy orvos semmit nem ér, ha nincsen elhivatott ápoló, nincsen működő diagnosztikai eszköz a munkájához. A rendszer egy kritikus eleméhez hozzányúltak, és a rendszer ettől még rosszabb lett.

Az oktatásban a harangok már nem konganak, hanem zúgnak, hogy valamit tenni kell, mert a oktatási rendszerből az oktatás előtagot lassan melegedőre kell cserélni. 2012 óta folyamatos „deformokat” hajtott végre ez a kormányzat. Pokorni Zoltán még a bátorságot is összegyűjtötte, hogy a Hoffman Rózsákkal kikövezett úton ne induljon el az ország, mert zsákutca, lemaradás és a végén gazdasági károk keletkeznek a felkészítés helyett idomított gyerekeket produkáló rendszer miatt. A legfőbb vezír a „Zoli te úgy látod, én meg így!”- érveléssel söpörte le az ellenállást, majd magát az ellenállót is eltakarította, és kegyesen megengedte neki, hogy polgármesterként szolgáljon és vezekeljen. A rendszer pedig egyre rosszabb lett. A rendszerben a tanárok egyre kevesebben egyre kevesebbet adnak át a tudáshalmazból, ami az iskolákban eltöltött 8-17-21 év alatt arra kellene, hogy a nebulók életében várható változásokra felkészítsen. Tananyag, tanerő problémák együtt vannak a rendszerben. A tananyag problémán viszonylag egyszerűen lehet segíteni, de a kikopó, pályaelhagyó tanerők pótlása megoldhatatlan. Illetve a fidiotizmus megoldást talált. Rövidített képzéssel az általános és összefüggéseiben tárgyalt témák helyett kizárólag a NAT-ban előforduló anyagot akarják átadni. Igen, azt a mozaikot, ami gyakorlatilag semmire sem használható már a gyerekeknek sem. Ja, és ugye a tanerők fizetése is szépen elértéktelenedett csupán attól, hogy a törvényben, ami rájuk vonatkozott, a minimálbér szócskát vetítési alapra változtatták. Tehát a minimálbér az nőhet, a vetítési alap állandó, így a tanár fizetése szépen lemarad. Most pedig néznek, hogy azok a természettudományos tárgyak tanár nélkül maradnak, ahol pl. mérnöki pályát választva a lehetőségek a csillagos eget ostromolják.

Nem folytatom, csak megállapítom, hogy a Matolcsy György által egy előadásban az elmúlt 100 év 10 legjobbjának nevezett fidióta uralom gyakorlati teljhatalomban elmúlt az ország népességének nagyrésze számára minden haszon nélkül. A lakáshoz jutás minden állami támogatás ellenére gyakorlatilag élethosszig tartó eladósodottsággal jár. A fantasztikusan megnőtt piaci béreket megeszi az infláció.

Ennek következtében pedig nem is olyan nagy csoda, hogy a románok éppen előzésben vannak. Ott sem rózsás a helyzet, de annyival már előrébb vannak, hogy politikusokat börtönöznek be. Na, nem olyan végvári korruptokat, akiket nálunk még csak gyanúsítgatnak, hanem élvonalbelieket. És úgy látszik, hogy ennyi is elég ahhoz, hogy megelőzhessenek bennünket. 2022-ben a választások tétje az is, hogy az életünkből eltelt 12 év lemaradásért a felelős megbűnhődjön.

Kovács József


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások