Hirdetés

Félmillió támogatót veszített a Fidesz

Félmillió támogatót veszített a Fidesz

2020. január 25. - 06:54

 

A kormánypárt táborának csökkenését és a pártnélküliek arányának növekedését érzékelni a Závecz Research új kutatása szerint. Az ellenzék ugyanott van – közölték.

Hirdetés

A Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül a múlt havi 32-ről 29 százalékra szűkült – derül ki a Závecz Research pénteken közzétett kutatásának eredményeiből.

Az eredmények alapján azt látni a Závecz szerint, hogy félmillió támogató távozott a Fidesztől az elmúlt bő negyedévben. A legfiatalabb választók körében már korábban, a tavalyi év első felében veszített szimpatizánsokat a kormánypárt.

Azt is látni a kutatás alapján, hogy sokkal inkább a negyvenes korosztályban gyengült a Fidesz (46-ról 25 százalékra), de a harmincasok és az ötvenesek körében is átlag feletti a visszaesés mértéke (36-ról 24 százalékra illetve 41-ről 29 százalékra). A 60 év felettiek körében ugyanakkor stabil a kormánypárt tábora, sőt szeptemberhez képest még egy kicsivel bővült is (33-ról 35 százalékra).

© Závecz Research

A Závecz szerint a fővárosban és a falvakban is gyengült a kormánypárt: 38-ról 29 százalékra, illetve 41-ről 30 százalékra, a megyeszékhelyeken és a többi vidéki városban ennél szerényebb a visszaesés tapasztalható (31-ről 28 százalékra.)

A Demokratikus Koalíció továbbra is a második legerősebb párt, fél éve 9 százalékos a tábora. A Momentum a múlt év végén 7 százalékos volt, most 6 százaléknyian támogatják. A Jobbik és az MSZP támogatottsága stabil, negyed éve változatlan: 6 illetve 5 százalékon állnak. Az LMP és a Mi Hazánk Mozgalom továbbra is 2-2 százalékos. A Kétfarkú Kutyapárt is ekkora táborral rendelkezik, a Párbeszéd pedig még most is 1 százalékos. 

A pártnélküliek aránya eközben 34-ről 37 százalékra emelkedett. Ők alapvetően azokban a rétegekben lettek többen, ahol a Fidesz veszített, ami azt jelzi, hogy a kormánypárttól eltávolodók nem kerestek maguknak új pártot. Különösen a falvakban szökött magasra – 44 százalékra – a politikailag passzívak, bizonytalanok aránya. A kormánypárt tavaly szeptemberben volt a csúcson, akkor a teljes népesség 35 százaléka támogatta.

A Závecz kutatása szerint összességében elmondható,

a Fidesztől a gyengébb kötődésű szavazók távoztak, az erős elkötelezettségűek pedig maradtak, ezért a biztos pártválasztók körében a Fidesz 52 százalékon áll.

A Demokratikus Koalíció az aktív szavazók 14 százalékára számíthat, a Momentum 10-re. A Jobbikot az elkötelezett szavazók 9 százaléka támogatja, az MSZP-t 7. Az LMP mögé az aktív szavazók 3, a Mi Hazánk Mozgalom mögé 2 százalék sorakozik fel. A Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd 1-1 százalékos.

via hvg.hu


 
Hirdetés

Friss hozzászólások