Hirdetés

Felére esett az egyházak támogatása, de még így is tízezreket kapnak a hívők után

Felére esett az egyházak támogatása, de még így is tízezreket kapnak a hívők után

2019. augusztus 13. - 09:30

 

Bőkezűen támogatja az állam az egyházakat, tavaly 150 milliárd forintra nőttek a közvetlenül az egyházaknak juttatott költségvetési források, ez az összeg tíz éve még közel 40 milliárd forint volt. Ez azt jelenti, hogy minden egyes hívő után több tízezer forintot fizetett az állam az egyházaknak – írja a G7.

Hirdetés

Idénre azonban azt becsüli a gazdasági szakportál – a költségvetési törvény számai alapján –, hogy 72,6 milliárdra esett a költségvetési támogatás, ebből az 1%-os szja-felajánlás 5,2 milliárd. A lap megjegyzi, érdekes módon a Fidesz első kormányon töltött évében, 2010-ben még visszaesés volt a közvetlen támogatás terén (2009-ben 34,8 milliárd, 2010-ben 28,1), de aztán gyorsan növekedésnek indult az összeg.

A nagy megugrásokat 2016-ban és 2018-ban alapvetően a nagy egyházi építkezések támogatása okozza. Tavaly a 145 milliárdból 99 milliárd beruházásokra ment. Ez azt is jelenti, hogy az egyházakon keresztül a kormányzat elsősorban az építőipart támogatja.

Fontos megjegyezni, hogy nehéz pontosan megmondani, hogy az egyházak támogatásán belül mekkora az főre jutó támogatás, ugyanis egy-egy ember egyházhoz tartozása vagy vallásossága nem mindig pontosan definiált. A 2011-es népszámlálás szerint a megkérdezettek 42,1 százaléka vallotta magát valamilyen egyházhoz tartozónak, 28 százalék nem válaszolt, míg 19,9 százalék egyházhoz nem tartozónak vallotta magát.

Ebből az jön ki, hogy 2018-ban 27 ezer forint jutott minden hívőre.

A G7 kiemeli, az egyházaknak különleges jogállása van Magyarországon, gazdálkodásuk a nyilvánosság elől teljes mértékben rejtve van, éves pénzügyi beszámolójukat a törvény szerint nem kell nyilvánosan elérhetővé tenni. Közbeszerzésre sincs szükség, az elköltött milliárdok gyakorlatilag követhetetlenek. „Egy-egy iskola- vagy kórházfejlesztést paradox módon könnyebben tudnak az egyházak emiatt levezényelni, mintha az állam saját maga végezné, hiszen őket nem köti a nehézkes bürokrácia és közbeszerzés. A Betegápoló Irgalmasrend budai kórházfejlesztési projektjét például 10 milliárddal támogatja az állam” – írja a lap.

A legnagyobb összegű támogatást (a 11 év átlagában 39 százalék) az egyházi célú programok és beruházások támogatása adja, ám erről nem sokat tudhatunk, hogy pontosan mit is takar. A templom- és intézményépítéseknek megadott támogatások is itt kaphatnak helyet.

via hvg.hu


 
Hirdetés

Friss hozzászólások