Hirdetés

Ez az ország nem Orbán malacperselye

Ez az ország nem Orbán malacperselye

2019. január 19. - 19:59

 

Amikor az állampárt azt harsogja, hogy több túlóra kell, az egy bűnvallomás a részükről, amivel beismerik, hogy nyolc év fideszes uralom után nem lehet boldogulni ebben az országban – hangzott el a veszprémi, rabszolgatörvény-ellenes tüntetésen. A tiltakozáson mintegy ötszázan vettek részt.

Hirdetés

Országszerte és külföldön, összesen több mint kétszáz helyen tartottak tüntetéseket szombaton délután, Veszprémben a szakszervezetek rendeztek megmozdulást, az ellenzéki pártok és civil szervezetek részvételével. A rendezvényen elhangzott, eredetileg három, húsz év körüli fiatal kezdeményezte és kezdte el a tüntetés megszervezését, őket azonban megfélemlítették és megfenyegették, ezért visszaléptek.

A tiltakozás autós felvonulással kezdődött, amelyen több mint 150 autó vett részt. Ezt követően a demonstrálók, közel ötszázan a Megyeház térről közösen, skandálva és zászlókkal felszerelkezve vonultak át a Szent Imre térig (hotel mögötti terület).

Az elhangzott beszédek visszatérő eleme volt, hogy a munkavállalók nem túlórázni akarnak, hanem több pénzt keresni, a bérükből megélni. Fenyőházi Attila a Vasas Szakszervezet képviseletében kiemelte, azokért is demonstrálnak, akiknek megtiltották, hogy eljöjjenek. Örömét fejezte ki a széles körű összefogás miatt, és hangsúlyozta, csak együtt tudják ezt a rendszert tégláról téglára szétbontani. A szervezet másik képviselője, Guzslován Gábor elmondta, a kormány azt hazudja, csak több munkával lehet több pénzt keresni. Pedig úgy lehet, ha kiharcolják a magasabb béreket. Mint fogalmazott, semmibe vesznek minket és elvárják, hogy lehajtott fejjel húzzuk tovább az igát. A kormány kifacsarja a saját polgárait, feláldoznak minket a versenyképesség oltárán – tette hozzá, majd azt javasolta, a munkavállalók szervezkedjenek a munkahelyeken, csatlakozzanak a meglévő szakszervezetekhez vagy alapítsanak egyet.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Veszprém megyei képviselet-vezetője, Mürkl Mónika hiányolta a rabszolgatörvény előzetes egyeztetését. Felolvasta a szakszervezeti követeléseket, amelyek között szerepel a törvény visszavonása, a két számjegyű minimálbér-emelés, a közszférában dolgozók bérének rendezése, a sztrájkjog újraszabályozása is.

Kovács Rajmund, a Jobbik veszprémi elnöke elmondta, a magyar türelmes nép, de egyszer betelik a pohár,és most is ki kell mondanunk, elég volt, a kormány a rabszolgatörvény elfogadásával átlépett egy határt. A magyar emberek az elvégzett munkáért tisztességes bért várnak el. Mi is dolgozunk olyan jól, mint a németek vagy az osztrákok, miért kellene kevesebbel beérnünk? – tette fel a kérdést.

Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja úgy fogalmazott, amikor az állampárt azt harsogja, hogy több túlóra kell, az egy bűnvallomás a részükről, amivel beismerik, hogy nyolc év fideszes uralom után nem lehet boldogulni ebben az országban. Mint mondta, Orbán számára Magyarország egy óriási malacpersely, amit arra használ, hogy kitömje a családját, a vejét, a strómanjait és a talpnyalóit. A Balatont mostanra Mészáros és Tiborcz NER-es riviérává silányította, a propagandagép pedig mindenhol túlharsogja a független hangokat: a megyében a Napló és a Méz Rádió biztosítja, hogy csak a NER-es hazugságok hallatsszanak. Hangsúlyozta, a májusi EP-választáson megmutathatjuk, mi Európához akarunk tartozni, és nem leszünk Oroszország, ősszel pedig vegyük vissza az önkormányzatokat a Fidesztől.

Klinger László a Párbeszéd képviseletében arról beszélt, legyünk homokszemek az illiberális, álkeresztény gépezetben, recsegjen a NER, és a homokvihar söpörje el Orbánt.

Hartmann Ferenc, az MSZP Veszprém megyei elnöke, önkormányzati képviselője emlékeztetett, Orbán pénztárosa, a nemzet gázszerelője a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc vagyona 300 milliárd forint, amihez félmillió évnyi túlóra kellene. Kitért arra is, a veszprémi ellenzéki képviselők közösen nyújtották be a javaslatot, hogy a városi cégek ne alkalmazzák a rabszolgatörvényt, erről január végén szavaz a közgyűlés.

Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője szerint a multik és az oligarchák oldalán áll a Fidesz, és autonómiát követelt a munkavállalóknak, a szakszervezeteknek, az oktatásnak, az önkormányzatoknak.

Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője az oktatás helyzetéről beszélt. Mint mondta, az Orbán-kormány irtózik a tudásalapú társadalomtól. A gondok pedig nem kicsik az oktatás területén sem: a pedagógustársadalom megöregedett, utánpótlás nincs, a köz- és felsőoktatás felszámolása zajlik, egyre jobban elmaradunk az európai országoktól. A diákok túlterheltek, a tankönyvek elavultak. A Fidesz pedig mindeközben minden normális emberi értéket lábbal tipor, épp ideje őket elzavarni.

Kész Zoltán, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító és elnökségi tagja, a nemrégiben létrejött veszprémi MOST Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy ezt az emberellenes politikát le fogják vetni azokkal együtt, akik létrehozták. Nemcsak a politikusokon fog csattani a bilincs, de a rendszer kiszolgálóin, a szervilis propagandistákon és a gyáva, besúgó házmestereken is. Mint fogalmazott, a tüntetésen felszólalók sok mindenben nem értenek egyet, de abban igen, hogy ezt a kormányt le kell győzni, ehhez pedig félre kell tenniük az ideológiai különbségeket. Erre kaptak még egy esélyt az önkormányzati választásokon. – Nem lehetünk birkák, össze kell állnunk, mert a farkasok immár a házainknál vonyítanak a koncért. Vagy ők, vagy mi – zárta szavait.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások