Hirdetés

EUobserver: hogyan reagáltak Európa Trump-párti politikusai?

EUobserver: hogyan reagáltak Európa Trump-párti politikusai?

2021. január 08. - 15:46
0 komment

 

Az EUobserver egy cikkben elemezte az Európai Unió Trump párti politikusainak reakcióit a capitoliumi zavargásra.

Telex Facebook oldala

Hirdetés

Az EUobserver számba vette az Európai Unió szélsőjobboldali, Trumppal ideológiai szövetségben politizáló szereplőinek nyilatkozatait a szerdai washingtoni zavargásról. Többségük mind elítélte az erőszakot, igaz, azt nem nevezte meg, ki is felelős a 4 halálos áldozatot hozó tragédiáért.

A nemzetközi közvélemény általánosságban a Kapitoleum ostromát az amerikai demokráciával szembeni szándékos és fizikai támadásként értelmezte. Európa Trump-párti politikusai csatlakoztak a kánonhoz abban, hogy elítélték az erőszakot. Így tett az AfD-t vezető Tino Chrupalla, a holland Geert Wilders, vagy az olasz Matteo Salvini. Szintén elítélte az erőszakot az angol Nigel Farage, aki közeli baráti viszonyt ápolt a leköszönő amerikai elnökkel. A cseh Andrej Babis, aki szimpatizált Trump migránsellenes- és gazdaságpolitikájával, de Marine Le-Pen is, aki 2016-ban még külünösen nagyra értékelte a leköszönő elnök megválasztását. Nem nevezett meg azonban egyikük sem felelőst az erőszakért.

Voltak olyan Trump-párti politikusok is, akik azonban meg sem szóltaltak az ügyben. Ekkor említi meg a lap a magyar miniszterelnököt (a cikket még a reggeli Kossuth Rádiónak adott orbáni interjú előtt írták) és a flamand Tom van Griekent.

A cikk végén a lap külön szemlézi a magyar kormánypárti propaganda torz tájékoztatását, amely az erőszakba torkolló tüntetésért Joe Biden megválasztott elnököt nevezte meg felelősnek.

Via euobserver.com

 


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások