Hirdetés

EU: legyenek átláthatóbbak a magyar közbeszerzések

EU: legyenek átláthatóbbak a magyar közbeszerzések

2021. február 09. - 07:54
0 komment

 

A Reuters-hez kiszivárgott dokumentum szerint az EU a közbeszerzési törvények szigorítását kéri Magyarországtól.

unsplash.com

Hirdetés

A Reuters-hez eljutott információk alapján azt állítja a lap, hogy az EU még a helyreállítási alap Magyarországra eső részének átadása előtt követelne jelentős változásokat a hazai jogrendszerben. Az Európai Bizottság konkrétumokat is megjelölt, mit kér Magyarországtól. A január 26-i keltezésű dokumentum a közbeszerzési törvények módosítására szólítja fel a magyar kormányt.

"A verseny a közbeszerzésekben nem elegendő a gyakorlatban" - fogalmaz az irat, az átláthatóságon túl a folyamat igazságosabbá tételére is kéri a Bizottság más kormányok mellett a magyart is. Az OLAF jelentései szerint a Magyarországra érkező uniós források 4 %-át költötték el szabálytalanul, ami az EU-s átlag sokszorosa. A többi tagállam esetében csak 0,36 %-át osztják ki az EU-s pénzeknek szabálytalanul. A téves felhasználásban második tagállam is messze elmarad tőlünk, a mi 4 %-unkhoz képest Szlovákia 0,53 %-kal a második.

Ahhoz, hogy a finanszírozott támogatásokat ne kelljen visszafizetni, és a csalásokat megelőzzék, a bizottsági dokumentum szerint szükséges változatni a magyar közbeszerzési szabályokon.

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások