Hirdetés

Érvénytelenítették a hétvégi kirgiz választás eredményét

Érvénytelenítették a hétvégi kirgiz választás eredményét

2020. október 06. - 13:52
0 komment

 

A kirgiz központi választási bizottság érvénytelenítette kedden a vasárnapi parlamenti választás eredményeit, amelyek szerint Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnökhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba – jelentette a 24.gk kirgiz hírportál a testület egyik tagjára hivatkozva, a hírt később a a TASZSZ hírügynökség is megerősítette. 

Szooronbaj Dzsejenbekov a múlt héten még Magyarországon járt és Orbán Viktorral találkozott. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hirdetés

Mint közölték, „a szavazáson és a választás előtti időszakban történt számos szabálysértés miatt a központi választási bizottság tagjainak keddi ülésén döntés született a választás semmissé nyilvánításáról”.

Kirgizisztánban zavargások törtek ki a hétvégi választások után, mert az ellenzék nem hajlandó elismeri azok eredményét. Tiltakozásul több ezren vonultak az utcára, autókat gyújtottak fel, behatoltak a parlamentbe is és több kormányzati épületet is elfoglaltak. A rendőrség vízágyúval és könnygázzal próbálta megállítani őket, az erőszakos eseményekben egy ember meghalt és több százan szenvedtek kisebb-nagyobb sérüléseket.

Szooronbaj Dzsejenbekov elnök kedden beszédben fordult a kirgiz néphez, azt állítva, hogy egyes politikai erők az éjszaka folyamán kísérletet tettek a hatalom átvételére az általuk el nem fogadott választási eredmények ürügyén. Arra szólította fel az ellenzéket, hogy csillapítsák le követőiket és vonuljanak ki az általuk elfoglalt közterületekről. Mint hozzátette, felkérte a központi választási bizottságot az esetleges szabálysértések kiderítésére és indokolt esetben a választási eredmények érvénytelenítésére – adja hírül a BBC.

A helyzet még zavaros, egyelőre nehéz világos képet alkotni arról, hogy jelen pillanatban egyes kormányintézmények kinek az ellenőrzése alatt állnak. Egyre több jele van azonban annak, hogy kicsúszik az irányítás Szooronbaj Dzsejenbekov államfő kezéből, aki múlt héten még Orbán Viktorral találkozott. 

via magyarhang.org

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások