Hirdetés

Erdőirtással csináltak helyet a lőtérnek Gyulafirátóton

Erdőirtással csináltak helyet a lőtérnek Gyulafirátóton

2021. február 11. - 17:34
0 komment

 

Valószínűleg a Bakony alján működő katonai gyakorlóteret bővítik egy vasúti pályaszakasszal...A hatalmas környezeti károkat okozó bontás nagy felháborodást okozott a gyulafirátóti lakók nyilvános Facebook csoportjában, ahol a pusztításról osztottak meg képeket.

Stock photo

Hirdetés

A közösségi oldal ’Gyulafirátóti faliújság’ nevű több mint háromezres létszámú nyilvános csoportjának felületén múlt vasárnap jelent meg az a bejegyzés, „mely szerint a környéken kiirtottak 26 hektár erdőt, így 48 óra alatt a telepített fenyvest akkora szakaszon kiirtották, hogy megszűnt a falu Hajmáskér felőli védősávjának nagy része.”, írja a Magyar Narancs. A károk egyébként elborzasztó látványt adnak, „több száz négyzetméteres területen fekszenek a földön a fenyők, cserfák. Combnyi, néhányuk csupán karnyi vastagságú, fiatal telepítés. A térséget úgy tarolták le, hogy az alig 100 méterre fekvő lakóházaktól és a szintén közelben húzódó közútról nem lehet rálátni, mert egy-egy sor fát az irtás szélén meghagytak.”

Katanics Sándor helyi DK-s képviselő a polgármesteri hivatalban érdeklődött, azonban a jegyző sem tudta biztosra mondani, miért vágják ki a fákat. „A rendelkezésünkre álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy a kifogásolt beruházás az MH Bakony Harckiképző Központ gyakorlótere vízellátásának és szennyvízelvezetésének bővítése céljából kezdődött” – írja a jegyző.

A katonai gyakorlótér egyébként többek életét megnehezíti. A NATO által is igénybe vett terület fölött vadászgépek és helikopterek is gyakran megfordulnak, a földön pedig lőgyakorlatokat végeznek a magyar hadsereg, valamint a NATO katonái. Ez Katanics szerint már alapból sok embert felháborít. A képviselő levélben fordult a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, Ovádi Péterhez, valamint Vadai Ágneshez, aki a parlament honvédelmi és rendvédelmi bizottsága DK-s alelnöke. „Mindkettőjüktől azt kérte, tájékozódjanak a kérdésben, és informálják őt, illetve a környék lakosságát a várható fejlesztésekről. Ezek nyomán Vadai Ágnes Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézett írásbeli kérdéssel kívánja tisztázni a fakivágás okát. Az alábbiakra vár választ: Milyen katonai beruházást terveznek az érintett területen? Mennyi a teljes beruházás összköltsége, illetve a beruházás befejezése mikorra várható? Az ellenzéki képviselő egyúttal arra is kíváncsi, mit kíván tenni a kormány a település lakóira nehezedő por- és zajártalom csökkentése érdekében.”, írja a Magyar Narancs. Jó kérdés, hogy egy ilyen volumenű beruházásról miért nem tájékoztatták a helyi lakosokat.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások