Hirdetés

Épülőben a körgyűrű

Épülőben a körgyűrű

2021. január 30. - 03:59
0 komment

 

Bár sok helyen még csak az előkészítési és tervezési fázisban tart a kivitelezés, a veszprémi körgyűrű több csomópontjában is már hónapok óta zajlik a munka. A hatalmas projekt szinte a teljes elkerülőt érinti, meg persze a munkába ingázók mindennapjait is.

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. képe

Hirdetés

„A 8-as számú főút Litéri és Füredi csomópontja között, 7,5 km hosszon, a jelentős baleseti kockázatot hordozó csomópontok külön szintű csomópontokká fejlesztésére, átépítésére kerül sor. Ezen fejlesztési koncepció keretében valósul meg most az új Budapesti, Almádi és Füredi csomópont. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából, a STRABAG Építő Kft. kivitelezésében valósul meg a 8. számú főút Veszprém déli elkerülő I. üteme a Litéri és Füredi csomópontok között.”, írja a vg.hu. Itt jelenleg az út egyik oldalán munkavégzés történik, míg a másik oldalon egy-egy sávban tudnak haladni az autósok.

Az Veszprém - Almádi utat már egy ideje lezárták, a körgyűrű mindkét oldalán dolgoznák már a munkások, földmunkával és alapozással készítik elő a terepet az úttest, a körforgalom, valamint a híd kivitelezéséhez. A csomópont híd-alapozási és szárnyfalépítési munkáit már elvégezték, illetve a gerendák beemelése is megtörtént, jelenleg a pályalemez szerkezetépítése zajlik.

Ezen felül a Füredi csomóponton is megkezdődtek a munkálatok egy ideje, ahol tereprendezés után nemrégiben az elő- és háttöltés építése megkezdődött és a felmenő szerkezetek építése zajlik jelenleg. „A Füredi csomóponti híd északi oldalán a hídfő és a szárnyfalak építése elkészült, a déli oldalon a pillérek megépültek, itt a hídhát-töltés építésével folytatódik a munka. A szakaszon található közműveket (víz- és villamosvezetékek, közvilágítás, szénhidrogénvezetékek, üzemi hírközlési és hírközlési vezetékek) a tervek szerint kiváltásre kerülnek.

Előkészítési szakaszban áll ezen kívül a Füredi csomópont és a Csatári kereszteződés közti útszakasz, amelyet 2 x 2-es útszakaszra foknak bővíteni. A Csatári csomóponton a felújított szakasz a Márkó felé vezető, már meglévő autóútba torkollik.

„A megvalósítást megelőzően szükséges a Füredi és a Csatári csomópontok közötti szakaszra a korábbi tervek felülvizsgálata, amelyre vonatkozóan a közbeszerzési eljárás befejeződött. A tervezői szerződés 2020. december 21-én aláírásra került az ÚT-TESZT Kft.-vel. A tervező feladata a korábbi környezetvédelmi engedély, az engedélyezési és a kiviteli tervek felülvizsgálata és a szükséges engedélyek megszerzésében és módosításában való közreműködés. A tervezési feladat átfutási ideje 18 hónap.”, olvasható a vg.hu cikkében.

A projekt része továbbá a 8-as út összekötése a 82-es úttal. A tervezett összekötő szintén 2 x 2-es szakasz, bár jelenleg még itt is csak az előkészületek zajlanak. Veszprém Megyei Kormányhivatal Közlekedési és Műszaki Engedélyezési Főosztálya tavaly decemberben adta ki az engedélyt, jelenleg tehát még csak a kiviteli tervek készítése van folyamatban.

Az útszűkítések és lezárások miatt nyilvánvalóan lassult a forgalom, ez jelenleg főként a füredin, de igazából az összes csomóponton érzékelhető.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások