Hirdetés

Energetikai szakemberek: Nem lesznek óriási áramszünetek

Energetikai szakemberek: Nem lesznek óriási áramszünetek

2021. november 09. - 11:33
0 komment

 

Az egyre terjedő álhírekre a Telex készített egy összeállítást.

unsplash.com

Hirdetés

Nem kell télen majd erenrgiahiánnyal küzdenünk, nyugtat a Telex szakemberek kijelentéseit összegezve. A lap számba veszi milyen kihívások, és milyen megoldások állnak az energiapiac előtt, de az egyöntetűen kijelenthető, hogy drámai energiaínség nem fog fennállni. A jelenlegi legsúlyosabb probléma egyedül az energiaárak egekbe szökése, amelyet sok helyütt - köztük hazánkban is - a fogyasztókra terhelnek. A propaganda és az összeesküvés-elméletek a "hanyatló Nyugatról" szőtt vízióikbn lefagyásokról, rendszerszakadásokról, katasztrófavédelmi gyakorlatokról és rendszerzavarokról szólnak, amelyre egy-két komolyabb lap is képes rácsatlakozni. Elsősorban Ausztriát, Németországot vagy Spanyolországot érintően. Ezzel szemben a valóság az, hogy sokkal reálisabb kihívás a piac számára a túlzott áramtermelés, mint az áramhiány.

Hiány, ez a fogalom a szocializmusban jellemző. A kapitalizmusban, ha valamiből kevés van, azért általában nem kell sorban állni, csak felmegy az ára – nyilatkozta Pletser Tamás, az Erste Bank olajipari elemzője. Fontos tény az is, hogy minden ország rendelkezik olyan erőművekkel, amelyek a teljes országot képesek újraellátni árammal egy nagyobb hiány esetén. A Bloomberg írásában azt pedzegeti, hogy egyes országokban eltérő töltöttségű állapotban vannak a tárolók, vajon elég szolidárisak-e egymással, ha épp az egyikben leapad. Magyarország ebben jól áll, mert tele vannak a tárolóink, ráadásul múltkor épp kisegítettők a szerbeket, mikor zavar támadt a Balkáni Áramlatnál.

A megújuló energiaforrások egyre erőteljesebb előretörése természetesen képez egyfajta bizonytalanságot a piacon, hiszen ezek kitettek a természeti környezetnek (napsütésnek, szélnek), de az atomerőművek még sokáig jelen lesznek köztünk. A megújulók stabil rendszerbe építéséhez viszont szükség van az energiatárolás és vezetékrendszerek adaptálódására. A magas árakon kívül azonban nagy leállásoktól a belátható jövőben semmiképpen sem kell tartani.

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások