Hirdetés

Ellentmondásos orosz beruházásról győzködi Orbán a lengyeleket

Ellentmondásos orosz beruházásról győzködi Orbán a lengyeleket

2021. július 09. - 19:24
0 komment

 

Orbán Viktor és egy befolyásos lengyel üzletember egy orosz atomerőműhöz építtetne energetikai kapcsolódást.

Twitter fotó

Hirdetés

Robert Tomaszevski, a Polityka Insight lengyel lap energetikai elemzője adott interjút a Central European Affairs-nek. Exkluzív információként részletezte azt, milyen presszió alá helyezi Orbán Viktor a lengyel kormányt egy energetikai beruházással kapcsolatban. A magyar kormányfő Zygmunt Solorz-Żak-kal, egy engyel médiamogullal arról győzködi a lengyeleket, hogy járuljon hozzá egy energetikai híd megépítéséhez a kalinyingrádi Balti Atomerőműból indulva. A kapcsolódás révén az orosz exklávéban megtermelt villamosenergiát értékesíthetnék tovább. Nem kizárt, hogy a hatalmas projektnek Paks2-höz is köze van.

A kalinyingrádi atomerőmű beruházása 2008 tavaszán indult, amikor a Roszatom vezetője és az orosz exklávé vezetője megállapodtak egymással. Az orosz energetikai cég Litvániába és Lengyelországba kívánt volna energiát ecportálni, erősítve ezáltal Oroszország státuszát az európai energiapiacon. 2013-ban azonban Moszkva befagyasztotta a terveket, mert sem a lengyelek, sem a litvánok részéről nem érzékelt fogadókészséget, továbbá kellőszámú befektetőst sem talált. Nyolv év szünet után melegítették fel ismét az elképzelést, ahogy Tomaszevski mondta, "a projekt visszatér".

Egyelőre a legtöbb, amit Orbán Viktor és Solorz-Żak a lengyel kormánynál el tudott érni az az, hogy nem mondtak nemet a tervre. Emögött a lengyel energetikai szakértő két okot sejt. Nem akarják ugyanis sem Orbán, sem a komoly lengyel médiaportfólióval rendelkező Solorz-Żak neheztelését kivívni. De a zöldút megadása sem tűnik valószínűnek. "Ez túl ellentmondásos lenne, a geopolitikai költségek óriásiak lennének" - véli a lengyel elemző. A beruházás nyílt konfliktust szülne a balti államokkal, de rosszállást váltana ki az Egyesült Államokból is.

További érzékeny pont a beruházás körül, hogy a Solorz-Żakhoz tartozó ZE PAK és a magyar MVM is részesedést kívánna abban szerezni. A többségi részesedés kilátásának azonban nagyon kicsi a valószínűsége - véli Tomaszevski. Nem csoda, hogy az MVM feltűnik a projekttervekben, hiszen Paks2 révén komoly tapasztalatot szerzett a cég a Kalinyingrádban is működő reaktorról. A lengyel elemző azt gondolja, hogy az MVM ezt a "know-how-t szeretné kihasználni". Azt egyelőre homály fedi, hogy a kalinyingrádi tervek kapcsolódnak-e Paks2-höz, ez azonban koránt sem kizárt.

Tomaszevski interjúját azzal a gondolattal zárta, hogy mindent egybevéve nem zárható ki a beruházás megvalósulása. Bár a lengyelek közismerten oroszellenes politikát folytattak eddig, egyre inkább igyekeznek távolodni a Nyugattól is, amelyben a magyar példát követik. "Nem mondhatjuk, hogy ez az érvényesülés, és új szövetségesek keresése Keleten nemcsak Oroszországgal, hanem Kínával és Törökországgal sem fordulna elő majd a jövőben" - nyilatkozta a lengyel elemző.

Via Alfahír


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások