Hirdetés

Elindulhat a jogállamisági mechanizmus hazánk ellen

Elindulhat a jogállamisági mechanizmus hazánk ellen

2021. november 22. - 08:00
0 komment

 

A folyamat végén megvonhatják tőlünk az uniós támogatásokat - írja a Politico.

Facebook fotó

Hirdetés

Bár még csak informálisan, de az EU megtette az első lépést abban az irányban, amely útnak a végén hazánkat megfosztják az EU-s támogatásoktól. Magyarországon kívül Lengyelország esetében is született egy levél, amely arra utal, hogy életbe léptethetik a jogállamisági mechanizmust.

A Politico munkatársai hozzáfértek ahhoz a folyamodványhoz, amit az Európai Bizottság (EB) a két renitens tagállamnak küldött, felpanaszolva az igazságszolgáltatás függetlenségével szembeni kritikákat, a korrupcióelleni küzdelem elégtelen mivoltát és a közbeszerzések átláthatatlanságát. A lap szerint ez a levél a jogállamisági mechanizmus informális elindulásának tekinthető.

Az EB a magyar kormányt megszólítva rendszerszintű korrupcióról beszél, és 16 konkrét ügyben a magyar hatóságokhoz fordult, többek között volt az összeférhetetlenségi szabályok, az EU-támogatások kedvezményezettjei valamint a jogi felülvizsgálati lehetőségek kérdése miatt. A levél megemlíti azt a visszatérő kormányzati gyakorlatot, hogy amikor az OLAF vagy a Bizottság egyes pályázati projektek esetében visszásságokat talált, a magyar kormány inkább visszamondta a már megítélt támogatásokat. Nem nevezik meg ugyan konkrétan az érintettet, de egyértelműen beazonosítható módon számos olyan beruházás visszásságait vetik fel, amelyek Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz kötődnek.

Az EB a levélben az Országos Bírói Tanács elnökének "túlhatalma" iránt is érdeklődött. A magyar hatóságoknak két hónapjuk van reagálni a megkeresésre. Ha a választ az EB nem tartja megfelelőnek, akkor elindul a jogállamisági mechanizmus hivatalos része hazánk ellen.

Via 444 és Népszava


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások