Hirdetés

Elhúzódó katasztrófát okoz a Balkánon Várhelyi Olivér döntése - mondta egy szakértő

Elhúzódó katasztrófát okoz a Balkánon Várhelyi Olivér döntése - mondta egy szakértő

2021. május 17. - 14:37
0 komment

 

Kész Zoltán interjút készített a Nyílt Társadalom Alapítvány berlini vezetőjével, Goran Buldioskival.

MTI / Mario Salerno

Hirdetés

Múlt héten komoly felzúdulást okozott az EU-ban Várhelyi Olivér, a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztos döntése, amely szerint Észak-Macedóniával felfüggesztené a tárgyalásokat, viszont Albániával megkezdené a csatlakozás folyamatát. Annak ellenére döntött így Várhelyi, hogy Észak-Macedónia példásan teljesíti az EU csatlakozási feltételeit, szemben Albániával, aki ezekben a kérdésekben egyre inkább lemarad.

Elsőként Ausztriából érkezett kritika Várhelyi döntését illetően, Alexander Schallenberg külügyminiszter tiltakozott a döntés miatt, amit abszurdnak nevezett. Kész Zoltán a Central European Affairs podcastben Goran Bouldioski-t, a berlini Nyílt Társadalom Alapítvány vezetőjét kérdezte a váratlan fordulatról, aki maga is makedón. Bouldioski elhúzódó katasztrófának nevezte azt, amely hatást a Nyugat-Balkánon Várhelyi döntése eredményezhet. "Azt az üzenetet küldi ez a lépés, hogyha betartod a demokratikus szabályokat és teljesíted az összes szükséges feltételet, még akkor is csak egy alávetett szerepben maradsz a tagállamok politikusai számára."

Buldioski kitért arra is, hogy Várhelyi döntése összefüggésben lehet azzal, hogy Orbán Viktor jó kapcsolatot ápol a korábbi makedón miniszterelnökkel, Nikola Gruevski-vel, akit ugyan bíróság elé állították hazájában, de ő Magyarországon kapott menedékjogot. Gruevski távollétében és ellenzékben is hatással van országa politikájára, így hozzájárulhat ahhoz, hogy Észak-Macedónia EU-hoz közeledését blokkolja. Buldioski megkérdőjelezte Várhelyi részéről csapatjátékos elkötelezettségét az Európai Bizottságon belül. "A biztos nyilvános viselkedése további kellemetlenségeket okoz, és növeli a megosztottságot" - fogalmazta meg az OSF Berlin vezetője.

Via centraleuropeanaffairs.com


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások