Hirdetés

Elcsábítva?!

Elcsábítva?!

2021. január 25. - 10:41
0 komment

 

Veszprémben több hete téma, hogy a kiemelt, országos női bajnokságban szereplő VFC USE U19-es együttesét a bajnokság közepén játékosok elcsábításával meggyengítené a Szombathelyi Illés Akadémia. Akikkel egyébként egy csoportban is játszanak. Stílszerűen szólva, valóban helyzet van! És nagyon nehéz a megoldás.

Hirdetés

Előbb lépjünk vissza egy kicsit az időben. Valaki mert egy nagyot álmodni, és ébredés után a homlokára csapva felkiáltott: miért nincsenek női futball akadémiák, amikor több, más sportágban ez már működik? Ezért megszületett a döntés, és az ország több városában létrejöttek a női szakági akadémiai központok. Természetesen pénzt, paripát, fegyvert kapva, ezért valóban minden adott az eredményes munkához. Így a szombathelyi Illés Akadémián is. A kérdés csak az, hogy kik legyenek a három korosztálynak a vezetőedzői? A szakmai vezetéssel megbízott hölgyek azonnal munkához láttak, és különböző vélemények meghallgatása után arra az álláspontra jutottak, hogy Veszprémből előbb elhívják a kiemelt bajnokságban újoncként remekül helytálló együttes szakág vezetőjét, aki majd hozza magával a szintén “súgás” alapján kiválasztott három legjobbnak mondott játékost. A mesteri terv első része gyorsan meghiúsult, mert az edző, rövid gondolkodás után a dupla fizetésre és a nagyságrendekkel jobb körülmények ellenére is nemet mondott. Mert nem akarta ott hagyni a három korosztályt, amelyeket rábízott a klubvezetés, a lányokat, akikkel együtt küzdenek a veszprémi sikerekért.

Innentől kezdve viszont a három lány megszerzése, leigazolása maradt az elhatározott célok között, amire a játékosok hajlanának, vagyis elmennének Szombathelyre, csapatot és iskolát is váltva, annak reményében, hogy ott szakmailag jobb képzést kapnak, mint Veszprémben. (De ha ez így lenne, miért akarták az edzőt is vinni?) Érthető az akadémiás elszántság, hiszen az őszi fordulóban az U19-es veszprémi hölgykoszorú 4-0-ra győzött a vasi fővárosban. Azt nem mondanám, hogy a rivális gyengítése most a taktika része, mert egy akadémia természetesen más szempontok alapján működik.

Ez a bajnokság közbeni szombathelyi akció azonban nagy felfordulást okozott a veszprémi klubnál és az öltözőben is. Hiszen a távozni szándékozó lányok a többiekkel együtt azt kérték még a nyáron, hogy hadd indulhassanak inkább az országos kiemelt bajnokságban, mint hogy maradjanak abban a pontvadászatban, ahol időnként kétszámjegyű győzelmeket arattak. Vállalva a többlet költségeket a fejlődés reményében, az USE vezetői erre rábólintottak, hiszen az idén ősztől már a felnőtt NB II-ben való megmérettetés lenne a következő elérendő bajnokság. Ezért a csapattársak közül jónéhányan a távozási szándékot cserbenhagyásként emlegetik. Ráadásul, ha valóban elhagyja a VFC USÉ-t a három valóban jó képességű, középiskolás korú futballista, könnyen sérülhet, amit eddig az évek alatt közösen felépítettek.

Egyelőre azonban patt-helyzet van. A VFC USE vezetősége még nem döntött, hogy elengedik-e a lányokat. Kicsit erkölcsi és morális kérdés is ez, hiszen ha itt engednek, akkor a fiúknál sem lenne etikus nemet mondani hasonló érdeklődés esetén. Ha mégis elmennek, eredményességben biztosan gyengül az U19-es gárda. Ha nem engedik el őket, akarnak -e tavasszal játszani az USÉ-ban? Ha igen, milyen morállal felvértezve, hiszen kamasz lányokról van szó!? De az sem mindegy, hogy a társak vajon jó szívvel fogadnák-e vissza őket ezek után?! Sok a megválaszolatlan kérdés.

Mint ahogy arra sincsen egyértelmű szakmai válasz, hogy szükség van-e egyáltalán az akadémiai képzésre, jó sok milliárdot kidobva az ablakon, vagy jobb volna ezt a pénzt inkább az eredményesen működő vidéki műhelyek támogatására adni, és akit a bajnokság végén vinni akarnak a tehetősebb egyesületek, menjenek, hiszen a legtehetségesebbeknek valóban a legjobb csapatoknál van a helyük.

Persze az sem érthető ebben az esetben, hogy miért kellett és miért nem lehetett várni a bajnokság végégig ezzel a projekttel? Miért előrébb való egy kiváló közösség, egy valóban eredményesen teljesítő, a megye legjobb korosztályos csapatának munkájába ilyen módon belerúgni, páros lábbal rácsúszni, mint várni az egésszel négy hónapot? De leginkább saját utánpótlás nevelésükből feltölteni a keretet.

Az, hogy mindez kinek az érdeke volt, ki mozgatta a háttérben a szálakat és miért tette, majd kiderül. A magyar futballban ugyanis semmi sem maradhat titokban. A női szakágban sem...

DT


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások