Hirdetés

Egyre többen lépnek be a szakszervezetbe a Continentalnál

Egyre többen lépnek be a szakszervezetbe a Continentalnál

2019. március 09. - 17:46

 

Felháborította a Continental veszprémi gyárának dolgozóit, hogy a gyár vezetése átszervezte a korábbi bérkategóriákat. Mint arról beszámoltunk, sztrájkbizottság alakult, és azóta egyre többen csatlakoznak a szakszervezethez.

A Continental veszprémi gyára. Fotó: google / Nagy Zoltán

Hirdetés

A napokban szembesültek a dolgozók azzal, hogy az új bérkategóriák miatt sokuknak alig emelkedett a fizetése, de olyan is volt, akié csökkent. Október óta tartottak a bértárgyalások, de nem jött létre megállapodás. A munkáltató nemrég egyoldalúan jelentett be 12 százalékos emelést. Ezzel egyidejűleg azonban a dolgozók mintegy 60 százalékát alacsonyabb bérkategóriába sorolták át, a korábbi 5-ből 4-et kreálva, az emelés pedig az alacsonyabb összegekre rakódott rá. Az új fizetések szélsőséges indulatokat váltottak ki a dolgozókból.  Volt, aki azonnal felmondott, más egyszerűen hazament, többeket le kellett fogni, nehogy dühükben kárt tegyenek valamiben. Egy, a cégnél már több mint 15 éve dolgozó asszony pedig sírva fakadt, olyan megalázó volt számára, hogy a „bérfejlesztés” eredményeként akkora összeget kap, mint egy múlt hónapban kezdett új munkavállaló.

Hornyacsek Zoltán, a Continental Csoport Magyarország országos kommunikációs vezetője a Mércének pénteken azt nyilatkozta, hogy a 2019-es juttatási tervezetről szóló munkaszerződés-módosítás tartalmát megosztották a munkatársakkal, akik azt elfogadták és aláírták. „Minden munkatársunk a már elfogadott és aláírt változásoknak köszönhetően jelentősen előnyösebb jövedelmi feltételeket tudhat magáénak. A Continental képviselői továbbra is folytatni szeretnék az egyeztetéseket a nyitott témákban, nincs jelenleg olyan pont, ami elutasításra került volna.”

A szakszervezet szerint azonban a munkatársak nagy része, annak ellenére, hogy aláírta a módosítást, nem értett egyet vele. Sok éve ott dolgozó embereket soroltak kezdő bérbe, ami megkérdőjelezi eddigi munkájukat, lojalitásukat, eredményeiket. Sztrájkbizottságot alakítottak, amely pénteken egész napos ülést tartott Molnár Ákossal, a Vasas szakszervezet nyugat-dunántúli régiójának vezetőjével, aki maga is a bizottság tagja. „A legfontosabb dolog, hogy megállapodjunk a munkáltatóval. Nem fogadható el olyan megoldás, ahol a munkatársak véleményével ellentétesen történik változtatás a bérrendszerben, ezért csak írásos megegyezés fogadható el, ami a munkáltató számára is garantálja a munkabékét" – mondta Molnár Ákos.

Hétfőn reggel kezdik a tárgyalásokat a cég vezetésével, és ha nem sikerül megegyezni, már a jövő héten megkezdődhet a munkabeszüntetés.

Portálunk a Continental munkatársaitól úgy értesült, hogy több mint negyvenen csatlakoztak csak az elmúlt napokban a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi csoportjához, így a dolgozóknak már mintegy fele szakszervezeti tag. Az érdekképviselet által kiadott Sztrájkinfóban csatlakozásra szólítják fel a még nem szervezett munkásokat, hiszen annál erősebbek a tárgyalások során, minél több embert képviselnek. Ugyanakkor már előzetesen felkészítik a dolgozókat egy esetleges munkabeszüntetésre, ismertetik a sztrájkőrök tevékenységét, valamint felhívják a figyelmet arra is, hogy sztrájkba lépés esetén a munkaállomás szakszerű leállítása és a későbbi biztonságos üzemeltetést biztosító tevékenységek elvégzése kötelesség, a sztrájkot csak ezt követően lehet megkezdeni.

 


 
Hirdetés

Friss hozzászólások