Hirdetés

Egyházi fenntartásba kerülhet egy iskola Balatonfüreden

Egyházi fenntartásba kerülhet egy iskola Balatonfüreden

2021. február 23. - 13:27
0 komment

 

A katolikusok és az evangélikusok is esélyesek arra, hogy átvegyék a balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskolát.

MTI / Balázs Attila

Hirdetés

A balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola diákjainak szülői tavaly ősszel egy Facebook-csoportban értesültek arról, hogy az iskola egyházi fenntartásba kerülhet. Az igazgató asszony akkor sietett csitítani a kedélyeket és az iskola honlapján azt írta, hogy "az egyházi átvételre vonatkozó szándék ismert az iskola tantestülete előtt. Ez most még »csak« egy szándék. Ahhoz, hogy ez a szándék valóban realizálódik-e, több egyeztetésen és vélemény-nyilvánítási fórumon kell beszélni róla, így iskolánk tanulóinak szülői fórumán is". Leghamarabb idén tavasszal szavazhatnak róla.

A döntésre összehívott megbeszélésen résztvevő szülők többségi támogatása kell ahhoz, hogy az átvétel megtörténhessen, érvényességi küszöb azonban nem lesz. Csak azok a szülők vehetnek majd részt a tanácskozáson, akik gyermeke már az iskola diákja.

A 444 megkereste az érintett egyházakat és a város polgármesterét is, aki végül Facebook oldalán reagált az iskola helyzetére. Bóka István fideszes polgármester, akinek a gyermeke is az iskola diákja ezt írta: "Balatonfüreden több oktatási intézmény működik egyházi fenntartásban, a tapasztalatok jók, hiszen jó gazdái az intézményeknek és kiváló nevelő-oktató munkát folytatnak, amit a beiratkozások tapasztalatai is alátámasztanak. De ugyanilyen kiváló munkát folytatnak az állami fenntartásban működő iskolák is, legyen szó alapfokú vagy középfokú oktatási intézményről. Ilyen az Eötvös iskola is, amelyet szülőként is meg tudok erősíteni".

A katolikus egyház már ősztől szívesen átvenné az iskolát, az evangélikusok csak jövő ősszel tudnák ezt lebonyolítani. Ha valamelyikükhöz kerül az iskola, akkor Balatonfüreden a Radnóti Miklós Általános Iskola maradna egyedüli állami fenntartású iskola. Országos trend képeződne le a városban, ugyanis 2001-ben az általános iskolák csak 5 %-a volt még egyházi tulajdonban, 2018-ban viszont már 16 %-a.

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások