Hirdetés

Egy torta fontosabb a jövőnknél?

Egy torta fontosabb a jövőnknél?

2018. december 04. - 16:11

 

„Tévedni emberi dolog, megbocsátani isteni.” (Alexander Pope)

Illusztráció: femina.hu

Hirdetés

Napok óta kapkodom a fejem, ha a közösségi oldalra pillantok. Nem, nem a CEU ügye, nem az új rabszolgatörvény, nem is a katasztrofális új veszprémi körforgalom, hanem egy hölgy posztja az, ami hergeli a várost. Ismerősök és ismeretlenek szállnak be a vitába pró és kontra, mondanak ítéletet egy cukrászda felett, amely a város egyik szimbóluma. Jelzem, nincs jogom elvitatni az illető igazát, nincs jogom pálcát törni valaki felett, de ahhoz talán igen, hogy emberibb magatartásra és kommunikációra bátorítsak mindenkit, aki használja a közösségi médiát.

Mert mindennek van más elintézési módja. Nem vitatom, hogy a torta, amit a vásárló kapott, nem felelt meg az igényeinek, de tényleg így kell beleszállni egy olyan vállalkozásba, amely rengeteget adott Veszprém városának, az itt élőknek? Tényleg elhisszük magunkról, hogy mi sosem hibázunk és tökéletesek vagyunk? Ennyit számít az egyperces hírnév? Lájkokat gyűjtünk egy kis empátia helyett?

Kedvenc íróm, Steinbeck arról ír az Édentől keletre című művében, hogy azért vagyunk emberek, mert megadatott nekünk a választás lehetősége. Ebbe beletartozik az, hogy egy szolgáltatás igénybevételekor tudjunk nemet mondani, ha nem tetszik az eredmény. Biztos vagyok benne, hogy a negatív visszajelzésből tanul a szolgáltató, s közösen találnak majd olyan megoldást, ami mindkét félnek megfelel.

Úgy látom, nagyon gyerekcipőben jár még ez a közösségi együttélés ebben az országban. Pedig nem nehéz bocsánatot kérni és megbocsátani, hibát beismerni és elfogadni a beismerést.

Egy nagyon szomorú közéleti tanulsága azonban mégis van ennek a történetnek és a hozzá kapcsolódó intenzív érzelmeknek, agresszív megnyilvánulásoknak:

csak az érdekli a magyar társadalom túlnyomó részét, ami közvetlenül érinti.

Meglepően sok kommentet kapott a poszt, de hol vannak ezek az emberek akkor, amikor kiszolgáltatják az országot a keleti hatalmaknak? Amikor bűnözők és terroristák kapnak menedéket? Nem szólaltak fel ilyen erősen akkor, amikor lenyúlták a magánnyugdíjakat, amikor törvénykezési ámokfutásba kezdtek, amikor központosították az oktatást, amikor kivéreztették a falvakat és az önkormányzatokat, amikor egy kézbe került az összes megyei lap, amikor ellopták a kézilabdacsapatot, vagy most, a CEU elüldözésekor. Mert míg az emberek egymással háborúznak a hatalom helyett, szépen csendben kifosztják őket. A többi néma csend…

– zk –

 


 
Hirdetés

Friss hozzászólások