Hirdetés

Egy gépeltérítés margójára

Egy gépeltérítés margójára

2021. május 28. - 16:22
0 komment

 

Lukasenka gépeltérítése, hogy egy ellenzéki fiatalembert és annak barátnőjét elfoghassa, egy agyrém.

MTI fotó

Hirdetés

Ahogy folynak az információk, elképesztő dolgok derülnek ki. A történtek szakmai szemmel is hajmeresztőek. Maga az, hogy egy állam a „szavahihetőségét” kockáztatja, hogy egy igen valószínű elmebeteg diktátort, egy túl magasra mászott TSZ elnököt kiszolgáljon, borzalmas felismerés. Azzal, hogy a minszki légiirányítás bomba gyanúját közölte a pilótákkal, egy szakmai folyamatot kellett volna, hogy elindítson.

Normális világban ezt a tájékoztatást az követte volna, hogy a gép a legközelebbi alkalmas leszállóhelyet mint alternatív repülőteret célozza meg. A pilóták a lehető leggyorsabban 2000 m-re, vagy ez alá ereszkednek, hogyha bekövetkezik a robbanás, és dehermetizálódik a törzs, akkor az ne okozzon oxigénhiányos állapotot, és a „túlnyomás” az utastérben ne fokozza a robbanás hatását. Növeljék a túlélési esélyeket. Az irányítás kitakarítja a gép legközelebbi repülőteréig az utat, hogy akadály nélkül a leggyorsabban elérhesse. Riasztják a repülőteret és mindenkit, aki az útvonalon a robbanás miatt bajba kerülhet.

Elképzelem a személyzetet az információ vétele után. Nekik semmi lehetőségük ellenőrizni a hírt, és nem is a dolguk, hisz egy hitelesnek elfogadott forrásból kapták. A döntésnél biztos, hogy a minszki repülőtér helyett az eredeti vilniusi volt az első gondolatuk. Hiszen közelebb volt, az úticéljuk is ez volt. Itt rondított bele megint a minszki irányítás. Javasolták, hogy ők legyenek a kitérő repülőtér.

A beloruszok szerint csak akkor küldték rájuk a vadászgépet, amikor már Minszk felé fordultak.

Az igazi az lenne, ha a fedélzeti adatrögzítő összes hanganyagát nyilvánosságra hoznák. A személyzet belső kommunikációját, a minszki irányítással folytatott beszélgetést, mindent. Az nagyon sok kérdést megválaszolna.

Egy normális világban ez után a cselekedet után addig nem repülne senki a belorusz légtérbe, amíg Lukasenka az elnök. De ez a világ normálisnak tekinthető? Attól félek, hogy nem. A légitársaságoknak létérdeke, hogy az útvonalaikon a leggazdaságosabban közlekedjenek. Belorusszia kikerülése meglehetősen nagy többletköltséget generál, és bár még közel sem tért magához a pandémia után a légiközlekedés, de megnövekedett terhelést jelent ettől más országokban.

Lukasenka meg legfeljebb megígéri, hogy ők többé nem tesznek ilyet, vagy letagadja az egészet. Egy biztos! Tényleg nagyon rossz irányba mennek a dolgok.

Az unióban itt lenne az ideje elgondolkodni, hogy a „puhaság”, ami a szigorú homlokráncolást jelenti, az csak olaj a tűzre az autoriter vezetők szemében. A történelemben már volt nem egy olyan diktátor, aki a húrt korlátlanul feszegette, pedig akkor, amikor csak picit terhelt rá, akkor kellett volna megállítani. Európa a II. világháborúban körülbelül 40 millió embert vesztett, mert Hitlert még az év emberének is megszavazta a Time magazin 1938-ban, hogy rá egy évvel Lengyelország lerohanásával elkezdődjön a borzalom.

Kovács József


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások