Hirdetés

Éberség, NER-társak! Éberség!

Éberség, NER-társak! Éberség!

2019. december 19. - 15:46

 

A Lovassy gimnáziummal kapcsolatos ügy – amely az egyik mellékhelyiségre kitett, majd onnan „szülői panasz” hatására, országgyűlési képviselői és iskola-fenntartói nyomásra eltávolított, kb. 15x15 cm-es piktogram miatt robbant ki – több kérdést is ébresztett bennem. Legelőször viszont a bejelentő néhány állítására reagálnék, pusztán a logika és a törvények, rendeletek alapján bemutatva, hogy sajnos hazugságok tömkelegét olvashattuk tőle. Tudom, abban a szubkultúrában, ahová a feljelentő sorolja magát, ez általános, a normális világban azonban visszatetsző, és akkor még finom voltam.

Illusztráció: flickr.com

Hirdetés

A tények: a bejelentő nagypapának nevezi magát. Erősen hunyorítva talán nevezhető szülőnek. (Szülői panasz. Aha.) A hírforrás az unoka, aki Fidelitas-tag, 11. osztályos. (A nagyapja mutatta be így a gyereket.) A DÖK munkájába besegítő tanuló. Cirka 17–18 éves tehát.

Most gondolkodjunk el. A bejelentésben szerepel, hogy a diákok többségét felháborította a gendersemleges mosdó kijelölése. Ez az állítás igen necces. Semmiféle szavazás, felmérés az iskola tanulói között nem támasztja alá ezt az állítást. Tehát az én állításom, hogy az iskola tanulói közül a többséget nem is érdekli, hogy milyen jelzés került a mozgássérült-WC-re, pont ugyanennyire „igaz”. Sokkal jobban izgatja őket az ábránál, ha egyáltalán feltűnt nekik, hogy a matek és a töri témazárót mikor írják meg a szünet után.

A másik állítás, amely arról szól, hogy a tantestület 50% is ellenzi a mosdó ilyetén megjelölését, még inkább nettó hazugság. A bejelentő hírforrása az unokája. Kíváncsi vagyok, hogy ez a tanuló milyen státusban lehet az iskolában, ha a tanári kar fele hozzá fordul az igazgatói terror elől, amely a véleményüket semmibe veszi. Nem állítom, hogy egyetértés övezte a tanárok között a döntést, de azt igen: elképzelhetetlen, hogy egy vallássemleges oktatási intézményben ez a piktogram 50%-os ellenérzést váltson ki. (Tételezzük fel, hogy a tanuló tanárai egytől egyig háborogtak a tanórán a jelzés miatt. Tizenegyedik osztályban legyen túlbecsülve 20 tanára, akivel napi kapcsolatban van. A Lovassy tanári kara 58 fős, plusz az igazgatók. Pusztán unortodox matek alapján is 20 főről biztosan tudva a véleményét, többséginek hazudni azt elég erős.)

A mozgássérült-mellékhelyiség használatát nem vonták meg senkitől a feljelentő állításával ellentétben. Illetve mégis. Információim szerint ebbe a helyiségbe, az eldugott takarítószertár mellett, a takarítók telepedtek be a szerszámaikkal, anyagaikkal, mert az iskolának jelenleg egyetlen olyan mozgásában korlátozott diákja sincsen, akinek speciális kialakítású helyiségre lenne szüksége. A takarítókat kérte meg az iskola vezetése, hogy telepedjenek vissza a nekik fenntartott helyiségbe, és adják át ezt a mosdót annak a diáknak (diákoknak), aki(k)nek a teste és az érzett neme diszharmóniában van. Nem bezárták, hanem kinyitották tehát a helyiséget, mert a takarítók az iskolában a vegyi anyagaikat és eszközeiket, remélem, nem az előírások megszegésével, egy nyitott és bárki számára hozzáférhető helyen tárolták gyermekek oktatására szolgáló intézményben.

A Lovassy oktatási-nevelési programját én áttanulmányoztam, a feljelentővel ellentétben. Állításával szemben ebben semmiféle keresztényi, de bármiféle más vallás értékeit megemlítő szó sem szerepel. Vallássemleges állami intézményként nem is szerepelhet benne ilyen, ha a vonatkozó oktatási törvényt be akarják tartani. Tehát a feljelentő újra… A gyermekek toleranciára nevelése, a mások problémáira érzékeny felnőtté válásuk elősegítésére végzett nevelőmunka viszont többször is előfordul benne.

Máris megérkeztem a kérdésekhez. Hallomáson alapuló félinformációk hatására nem az iskola igazgatójához fordult a „szülő”, aki a „probléma” forrása. Miért? Miért azonnal az országgyűlési képviselőt kereste fel, akinek egy iskolai WC-re kirakott jelzés miatt kell eljárnia? Ez országgyűlési képviselői szint? A képviselő miért nem az igazgatóhoz irányította a bejelentőt? Az országgyűlési képviselő miért érzi halaszthatatlan feladatának, hogy az iskolafenntartónál érdeklődjön az ügyről? Az iskola fenntartója miért érzi úgy, hogy munkáltatói nyomást kell gyakorolnia az igazgatóra a piktogram eltávolítása ügyében? Milyen oktatási rendszer az, ahol a gyerek annyira „fontos”, hogy a problémájára megoldást találó tanárai, iskolavezetői arra kényszerülnek, hogy visszakozzanak, hallomásokon, hazudozáson alapuló hatalmi befolyásra? Milyen rendszer az, amely a gyerekeknek azt mutatja be, hogy stikában, okosban kell a bajokat megoldani? Mert ugye mindenki tisztában van azzal, hogy a piktogram eltávolítása után is gendersemleges mosdó és öltöző maradt a mellékhelyiség. Csak nem tüntetik fel. Mert ami nem látszik, az nincs is.

NER-társak! Éberség! Kíváncsian várom az állampolgári bejelentést a NER-aktivistáktól például a V-Busz elszálló költségvetésének ügyében. Várom az országgyűlési képviselő érdeklődését az önkormányzatnál, hogy ez miért így alakult. Várom, mert ez tízezreket érintő kérdés. A város élhetőségéről, a munkába, iskolába járásról van szó. De várom azt is, hogy az éber aktivistáknak feltűnjön, hogy az új közvilágítás elsötétítésként sikerült pl. a Jutasi úton. Várom felháborodott bejelentésük hírét a város közepére biggyesztett kettős körforgalom dugógyártásáról is. NER-társak! Éberség!

A legundorítóbb az a feljelentésben, hogy az évtizedek óta sikert sikerre halmozó, országos és nemzetközi hírű gimnázium vezetőjét, tanári karát fenyegetni meri a feljelentő a kirúgásukra irányuló szervezkedésének bejelentésével. Tisztázzuk! A Lovassy az elmúlt években, konkrétan például tavaly és az idén is a legjobb vidéki középiskola lett. Ezt a tanulók, a tanári kar, a tanári kart irányító igazgató és munkatársai közösen érték el! Objektív adatok alapján az iskolában irigylésre és büszkeségre okot adó munka folyik. Nem hallomáson, nem hiedelmeken, érzeteken alapulva, hanem kőkemény tényekkel megtámogatva, független értékelők mutatták ki ezt. Őket merészeli fenyegetni egy feljelentő! Olyanokat merészel retorzióval riogatni, akik a munkájukat a tanári bértáblában meghatározott fizetésért ezen a páratlan színvonalon végzik! Tudja-e valaki, hogy a Lovassy tanári kara mit kapott az eredmények után? Dehogy kapott jutalomkeretet az igazgató a teljesítmény elismerésére, dehogy kaptak oklevelet, plecsnit… Kaptak egy levelet és egy látogatást a fenntartótól. Ja, és kaptak egy engedélyt tavaly, hogy a törvényi változás hatására leszerelt kávéautomata helyett vehetnek egy kávéfőzőt, amit üzemeltethetnek saját költségükre. A NER-aktivista miért nem azon buzog, hogy ez az iskola az eredményei alapján teljesítménypótlékot kaphasson? Honnan veszi a bátorságot, hogy egy kiváló oktatási intézmény szétveréséről álmodozzon? Csak nem partnereket sejt hozzá az országgyűlési képviselőben, az intézményfenntartóban?

Persze, kisebb álmom is van. Mondjuk a gimnázium főbejárata feletti, évek óta leszakadt, elrothadt, beázó álmennyezet burkolatának javítását is kijárhatná a feljelentő, mert az iskola vezetésének jelzéseire eddig még semmi nem történt az ügyben. Ez a kb. egy négyzetméteres, szégyenteljes csúfság már nem országgyűlési képviselői szint? Az nem baj, hogy a maláj nagykövetet, a dán oktatási minisztert, az amerikai, szlovén látogatókat ez fogadta az ország legjobb vidéki iskolájának felkeresésekor. Jó, tudom. Építeni nehéz. Rombolni! Az könnyen megy! Most egy kiváló iskola tanulóközösségét, tanári karát kezdte ki egy 15x15 centis ábra ürügyén a NER-aktivista. Úgy, hogy ehhez az ábrához a butaságon alapuló érthetetlen gyűlöleten kívül sem emberek millióinak kiirtása, sem mások megalázása, megbotránkoztatása nem társítható! Éberség, NER-társak! Éberség! Az igazi baj, hogy a polgárok tűrik ezt és hallgatnak. Egyébként lehet polgárnak nevezni azt, aki így tesz? Nem inkább alattvaló a megfelelő kifejezés rá?

Kovács József

 

 


 
Hirdetés

Friss hozzászólások