Hirdetés

Dzurinda: az EU-nak globális hatalommá kell válnia

Dzurinda: az EU-nak globális hatalommá kell válnia

2021. május 21. - 13:10
0 komment

 

Kész Zoltán a Central European Affairs podcastjén készített interjút Szlovákia korábbi miniszterelnökével.

Hirdetés

Szlovákia korábbi miniszterelnöke, Mikulas Dzurinda nemrégiben egy esszében Orbán Viktort a Kreml trójai falovának nevezte. A magyar miniszterelnök a napokban egy cikkben válaszolt korábbi kollégájának, amelyben azt állította, hogy a V4-ek az EU-n belül egy új fontos tényezővé növi ki magát. Dzurinda, aki jelenleg az Európai Néppárt alapítványának, a Wilfried Martens Centernek (WMC) a vezetője, Kész Zoltán kérdéseire a V4 Eu-n belüli szerepéről, az EU globális helyzetéről és megújulási kényszeréről, valamint a Moszkva és Peking jelentette veszélyről fejtette ki véleményét.

Orbán Viktor minap megjelent cikkében azt állította, hogy az EU három vezető erőből áll, Franciaországból és Németországból és melléjük zárkózik fel a V4-ek közössége. Dzurinda vitatja ezt a megközelítést, mert ha ez így van, akkor hova soroljuk Olaszországot, Spanyolországot, Portugáliát, a Benelux államokat vagy Ausztriát? - vetette fel a kérdést. A magyar miniszterelnök megközelítése, amelyben az EU-t klikkekre bontja, az EU végét jelentené - véli Szlovákia korábbi miniszterelnöke. Ez az elképzelés Dzurindának a kínai és az orosz érdekeket juttatja eszébe, amelyek az Európai Unió bénítására és megosztására törnek. A magyar kormányfő azt állította, hogy mind Magyarország, mind Szlovákia EU taggá válása hátrányos és haszontalan volt. "Ez egyszerűen nem igaz" - reagált a WMC elnöke.

Oroszország és Kína egy komoly probléma az európai országok számára. A korábbi szlovák miniszterelnök szerint ez a két ország a "divide et impera" régi, jól bevált taktikáját alkalmazza, amelyre a Néppárt alapítványának kutatásai is felhívják a figyelmet. "Nincsenek tekintettel az EU intézményeire, helyette egyes tagoknak kedveznek bizonyos politikai és gazdasági előnyök reményében Mind két ország egyre agresszívebbé és megbízhatatlanabbá válik" - fejtette ki Dzurinda. Egyben felhívta a figyelmet Montenegro történetére is, aki az EU-hoz fordult segítségért, hogy a Kínától felvett kedvezőtlen hitelét törleszteni tudja. Ez ébresztőnek kellene lennie a többi ország számára.

A V4-ekkel kapcsolatban a volt szlovák miniszterelnök azt mondta, hogy sokszor csak az újságok címlapjain léteznek. A megbeszéléseken nagy az egyetértés, de amint vége a tárgyalásoknak, mindenki a maga érdekét keresi tovább. Az EU globális tényezővé válásával kapcsolatban a Európai Néppárt alapítványának vezetőjeként leszögezte, hogy a reformok elkerülhetetlenek. A Wilfried Martens Központ ezen terveken dolgozik 2016 óta, amely elképzelések sarokköve az, hogy meg kell újítani az EU-n belüli döntéshozatalt. El kell mozdulni az egyhangúságra törekvéstől a minősített többség irányába. "Enélkül nem fognak minket komolyan venni, nem leszünk sem megbízhatók, sem számottevők, csupán gúzsbakötöttek" - érvelt Dzurinda.

A Fidesz kilépését és az Európai Néppárttal szembeni orbáni kritikát érintve, amely szerint a párt balra tolódik, Dzurinda úgy reagált, hogy "ezek az állítások, amelyeket sajnálatos módon Viktor barátom fogalmaz meg, abszolút tévesek". Majd kérdésként vetette fel, hogy "a szolidaritás, a társadalmi igazságosság, az emberi méltóság értékei vagy a szociális piacgazdaság és a menekültekkel való együttérzés, mélyen gyökereznek az Európai Néppártban. Ezek baloldali alapvetések lennének?" A társadalmon belüli különböző érdekcsoportok és világnézetek között az egyensúlyra kell törekedni, nem pedig ideológiai harcot vívni. "A liberálisok soha nem lehetnek konzervatívok, ahogy a konzervatívok sem lesznek soha liberálisok."

Via centraleuropeanaffairs.com


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások