Hirdetés

Drámaian alacsony a magyarok várható élettartama az EU átlagához képest

Drámaian alacsony a magyarok várható élettartama az EU átlagához képest

2022. január 25. - 15:31
0 komment

 

KSH Népességtudományi Kutatóintézetének kötete világította meg az aggasztó adatot.

unsplash.com

Hirdetés

Évekkel alacsonyabb a várható élettartam Magyarországon, mint az uniós átlag. Hazánkban a 65. életévüket betöltő férfiak további 14,6 évre, a nők pedig további 18,5 évre számíthatnak. Az Európai Unió átlaga ezzel szemben az, hogy 65-ik évüket betöltve a férfiak még 18,1, míg a nők 21,6 évhet élhetnek. Egyedül Romániában és Bulgáriában rosszabb a helyzet nálunk az Unión belül.

A magyaroknak ezzel együtt az egészségügyi állapota is lesújtó - derül ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének Demográfiai Portré 2021 címmel megjelent kötetéből. A 15 évesnél idősebb magyar polgárok csaknem felének van valamilyen krónikus betegsége vagy egészségügyi problémája. Nőtt a várhatóan egészségben eltöltött évek száma, ugyanakkor megmaradtak a súlyos társadalmi különbségek. A legalacsonyabb iskolázottságú nők 11, a férfiak pedig 12 évvel számíthatnak kevesebb egészséges évre, mint a diplomával rendelkező társaik.

A kötetből az is kiderült, hogy az elmúlt 21 évben 200 ezerrel megnövekedett azon magyarok száma, akik külföldön élnek. Nemzetünk fogyása is aggasztó, az elmúlt évtizedben átlagosan 35-40 ezer fővel csökkent a népességünk évente, de a koronavírus hatására ez a szám megemelkedett 50 ezerre.

Via Qubit


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások