Hirdetés

Díszprofesszori címet kapott Szijjártó Péter Kazahsztánban

Díszprofesszori címet kapott Szijjártó Péter Kazahsztánban

2021. április 07. - 08:01
0 komment

 

A legjelentősebb kazah egyetemen tisztelték meg a külügyminisztert.

Facebook fotó

Hirdetés

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter kazahsztáni látogatásán díszprofesszori címet kapott a legjelentősebb kazahsztáni egyetemen, a nur-szultani Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen. A felsőoktatási intézményben ősztől a magyar nyelv oktatási is elindul. Szijjártó köszönő beszédében kiemelte, hogy öröm számára, hogy egy a magyar nemzetet képviselheti. "Minket, magyarokat Attila kései leszármazottaiként, a hun-török eredet talaján állókként azonosítanak. A magyar nemzet úgy helyezkedik el Közép-Európában, mint sziget az óceánban. A nyelvünket nem érti senki, és mi sem értjük a bennünket körülvevők nyelvét. Nem tartozunk sem a szláv, sem a germán, sem az angolszász, sem a balkáni nyelvek családjához. Ugyanakkor számos magyarázatot találunk a türk nyelvekkel történő rokonságunkra. A nyelvünk tehát egyedi, olyan, mintha egy titkos kódrendszer volna" - mondta el a miniszter.

Kiemelte továbbá azt is, hogy a kazah-magyar együttműködés kölcsönös szimpátiára épül, amely jó alap az együttműködésre. A kapcsolat további erősítéséhez pedig a legjobb eszköz az oktatás.

Nem Szijjártó Péter az első külföldi politikus, aki díszdoktori címet kapott a kazah egyetemtől. Büszkélkedhet vele Hillary Clinton, mint volt külügyminiszter, Aleksandar Vučić szerb elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, de még az azóta szentté avatott II. János Pál pápa is.

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások