Hirdetés

Dióhéjban húsz évről

Dióhéjban húsz évről

2020. március 08. - 07:40

 

77 történet dióhéjban – ezzel a címmel jelent meg Dióssy László könyve, amelyben Veszprém volt polgármestere kötetbe rendezve idézi fel húszéves közéleti tevékenységének legemlékezetesebb történeteit.

Zsúfolásig megtelt teremben beszélt a könyvről Dióssy László és Praznovszky Mihály

Hirdetés

A könyv hivatalos bemutatóját a Betekints Hotelben rendezték meg pénteken, ahol a mintegy kétszáz érdeklődő között volt például a jelenlegi polgármester, Porga Gyula, valamint a város politikai, gazdasági és közéletének egykori és jelenlegi szereplői is.

Az eseményen Praznovszky Mihály irodalomtörténész és Dióssy László közösen gondoskodott a jó hangulatról, csipkelődve, egymást zríkálva idézték fel a könyv szerkesztésének pillanatait és emelték ki az egyes fejezetek egy-egy történetét. Mint Dióssy László fogalmazott, a legnehezebb az volt, hogy – miután papírra vetette az anekdotákat – Praznovszky ne írja át az egészet. Elmondta azt is, barátai biztatták a könyv megírására, és sok segítséget kapott Nyáry Krisztián írótól is. A népmesei hetvenhetes szám sem véletlen, de kétszer ennyi történet is könnyen összegyűlt volna – nem kizárt, hogy lesz egy következő rész is. Hozzátette, senkit sem akart megbántani a könyvben szereplők közül, és előzetesen meg is kereste azokat, akiket megemlít. Fontos volt számára az is, hogy aktuálpolitika ne legyen benne, hiszen a cél az, hogy mindenki szívesen olvassa.


Számosan kértek a bemutatón dedikálást is Dióssy Lászlótól

A bemutatón és a könyvből kiderült, mit keresett Dióssy László 1988-ban az MDF veszprémi fórumán, hogyan nem lett a munkásőrség tagja, a legvidámabb fejezetből pedig megtudhatják az olvasók, milyen is egy polgármesteri fogadóóra. Arról is egy külön történet szól, milyen volt és hogyan rendeződött a kapcsolata a város másik jelentős alakjával, Horváth Balázzsal, sokáig hűvös viszonyuk ellenére miért ő mondott beszédet a politikus temetésén. Emellett megtudhatják, honnan szerzett egy amerikai, Kossuth feliratú rendszámot az egyesült államokbeli Iowában, hogyan ütköztek majdnem egy hőlégballonnal a húszemeletesnek, és persze nem maradhattak ki a kézilabdás sztorik, valamint a VeszprémFest sem a hetvenhét történet közül. Aki nem hiszi, járjon utána!

A kötet megvásárolható a veszprémi könyvesboltokban, illetve itt rendelhető meg.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások