Hirdetés

Csak 100 jó szó kell, és örökre beírod magad Veszprém történetébe

Csak 100 jó szó kell, és örökre beírod magad Veszprém történetébe

2022. február 03. - 15:00
0 komment

 

A StúDió Veszprém Podcast a chilei Plagio Fundacion szakmai közreműködésével hamarosan történetíró pályázatot indít. Alig van megkötés, bárki pályázhat, akinek van 100 jó szava Veszprémről. Kevesebb is lehet, de több semmiképp! A halhatatlanság mellett pénzdíjakról is dönt a zsűri és a közönség! A legjobb 50 művet publikálják, a szakmai zsűri megnevezi a három legjobbat, valamint a 18 évesek bajnokát, és a közönség is kiválaszthatja a kedvenc történetét!

Saját fotó

Hirdetés

A megkerülhetetlen veszprémi embereket és történeteket bemutató StúDió Veszprém Podcast alapító-szerkesztői úgy döntöttek, a második évadban tágra nyitják a stúdió kapuját és elindítják a 100 szóban Veszprém történetírói pályázatot. 

Dr. Dióssy László és Wéber László sajtóbeszélgetésen mutatta be a helyi médiumoknak márciusban induló projektjüket. 

Az eredeti formátum ötletgazdái Santiago de Chilében indították útjára a mostanra már több földrészt is meghódító különleges irodalmi vetélkedést. Úgy mondják, ez egy akadálymentesített közösségfejlesztő és részvételi módszer is. Magyarországon és Európában ez lesz az első alkalom, hogy nem fővárosról szólnak majd az írások.

Megismerve a történetíró pályázat szabályait, valóban az az érzése az embernek, itt tényleg mindenkinek szabad a pálya, bárkiből lehet elismert novellista. Ráadásul a siker esélye egyáltalán nem csak a kiváltságosoké vagy a hivatásszerűen írással foglalkozó profiké.

Bárki részt vehet a pályázaton, aki magyar nyelvű saját írásművel jelentkezik, amely nem haladja meg a 100 szó terjedelmet (kevesebb lehet), illetve a szöveg máshol még nem jelent meg. Semmilyen megkötés vagy előírás nincs arra nézve, hogy a szöveg milyen módon kapcsolódjon Veszprémhez, tehát bárhogy, bármilyen összefüggésben megjelenhet a régmúlt vagy a mai Veszprém. 

A kortárs történetek gyűjtése Veszprémről a ma élő emberek irodalmi jellegű írásművein keresztül zajlik majd a legegyszerűbb, átlátható szabályok szerint: nemtől, kortól, társadalmi helyzettől függetlenül mindenkinek elérhetővé teszik a programot. 

Az eredeti koncepcióhoz igazodva a StúDió Veszprém Podcast szerkesztői azt mondják, társadalmasítanak is! 

2023-ban a kulturális fővárost Magyarország adja Európának, ezért megnyitják a csatlakozás lehetőségét a város határain túl mindazok számára, akiknek van százszónyi mondanivalójuk Veszprémről. Veszprém a győztes, legyen Magyarország a nyertes!

A 2022-es 100 szóban Veszprém nem része a hivatalos EKF programnak, de a projekt gazdái úgy gondolják, sokaknak fontos hozzájárulni a kultúrfőváros sikeréhez. A meghatározó veszprémi vállalatok tagságával létrejött Patrónus Klub finanszírozói hátterére támaszkodva helyiekkel, elszármazottakkal, a térségben élőkkel és a szimplán csak Veszprém-rajongókkal közösen szeretnék építeni Európa következő kulturális fővárosát. 

Megtudtuk, hogy a zsűri 3 tagja mellett elfogadta a felkérést a 100 szóban Veszprém női és férfi arca, akik elismert és közismert személyek Veszprémben és országosan egyaránt. A március elejére tervezett megnyitón mutatják be őket és a 100 szóban Veszprém tucatnyi nagykövetét. 

Ekkor indítják el a pályázatot és egészen szeptemberig várják a 100 szavas történeteket.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások