Hirdetés

Civitas Intézet: A fideszesek körében despoták a legszimpatikusabb külföldi politikusok

Civitas Intézet: A fideszesek körében despoták a legszimpatikusabb külföldi politikusok

2021. június 09. - 18:36
0 komment

 

A Civitas Intézet készített mérést a külföldi politikus népszerűségéről.

MTI fotó

Hirdetés

A Civitas Intézet legutóbbi mérésében a külföldi politikusok szimpátia-indexét készítette el. A kutatás főtanulsága az, hogy a magyarok politikai pártállása a külpolitikával kapcsolatos véleményükre is rányomja bélyegét. A megosztottság nemcsak a belpolitikai kérdéseket illetően, hanem a külföldi politikusok megítélésében is erőteljesen érződik.

Talán nem meglepetés, hogy a legnagyobb szimpátiának a magyarok körében Sebastian Kurz örvend. Ausztria kancellárjaként egy szomszédos ország vezető tisztségviselője, aki egyaránt szimpatikus a fideszesek és az ellenzékiek körében. A legkevésbé elfogadott politikus a török elnök, Recep Tayyip Erdogan. Biden, Macron és Putyin megítélése teljesen megosztja a magyarokat. Fele arányban elfogadhatónak ítéljük személyüket, fele arányban pedig elutasítjuk.

Fontos tanulsága a kutatásnak, hogy a nyugati politikusok nagyobb szimpátiának örvendenek honfitársaink körében a keletieknél. Navalny az egyetlen kivétel, aki azonban személyében inkább a nyugati ideákat testesíti meg egy markánsan keleti országban, Oroszországban. Az átlagos kép azonban két teljesen ellentétes politikai táborra oszlik, kormánypártira és ellenzékire, amelyet egy inkább ellenzéki gondolkodással rokonítható bizonytalan tábor egészet ki harmadik csoportként.

Szimbolikus különbség a két tábor véleménye között, hogy mindkettőt egy orosz politikus vezeti. Csak amíg a kormánypártiak Putyinnal szimpatizálnak leginkább, addig az ellenzékiek Navalny-jaj. Összességében a két csoport között a leginkább szembeötlő differencia az, hogy a kormánypártiak a keleti politikusokkal rokonszenveznek, az ellenzékiek pedig a nyugatiakkal. Az országos átlagban utolsó helyen szereplő Erdogan, a fideszes körében a negyedik legnépszerűbb. A legelutasítottabb pedig az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden, amely talán nem feltétlenül a tábor amerikaellenességére mutat rá. Ebben közrejátszhat az is, hogy a fideszesek Trumpot támogatták. Sokat elárul a fideszes polgárok gondolkodásáról, hogy körükben inkább azon politikusok a népszerűek, akik úgynevezett "erős emberekként" vezetik országukat, nem pedig azok, akiket demokratikusan megválasztottak. Az egyetlen kivétel Sebastian Kurz, aki a fideszesek körében a második helyet foglalja el, amely feltehetően annak köszönhető, hogy Orbán Viktor jó kapcsolatot ápol osztrák kollégájával.

Kész Zoltán, a Civitas Intézet vezetője azzal az ellentéttel jellemezte a fideszes szavazók véleményalkotását, hogy akik 30 évvel ezelőtt azzal a szlogennel indultak a politikába, hogy "Tovarisi Konec", ma azt mondják, "Üdvözöljük, Putyin elvtárs".

Az ellenzéki véleménybuborékban lényegében ellentétes képlet jött ki a fideszessel összevetve. Azt nyugati politikusok vezetik, a keleti erős emberek pedig a sor végét zárják. Navalny-t Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vezeti, akit Joe Biden követ. Kurz a dobogóról lemaradva a negyedik helyen az ellenzékiek körében is inkább a népszerű politikusok közé tartozik.

A Civitas Intézet összegezve kutatását, leírja, hogy az ellenzékiek véleményét tekintve nem meglepő a nyugati orientáció. Az viszont már különös, miként megy szembe a kormánypártokat támogató polgárok ítélete azzal a szövetségi rendszerrel, amelyhez tartozunk. A fideszesek aligha azonosíthatnák magukat az euro-atlanti politikai közösséggel szemben ennél jobban.

Via centraleuropeanaffairs.com


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások