Hirdetés

Budapesten vannak a Vuhanból elhozott magyarok

Budapesten vannak a Vuhanból elhozott magyarok

2020. február 03. - 06:49

 

Vasárnap este, valamivel 20 óra után megérkezett Budapestre az a hét magyar, akik a koronavírus-járvány sújtotta kínai Vuhanból jöttek  haza.

A Honvédelmi Minisztérium által közreadott képen a koronavírus-járvány sújtotta kínai Vuhanból hazatérő magyarok Budapestre érkeznek a Magyar Honvédség repülőgépével. Fotó: MTI / HM

Hirdetés

A hét magyar – akik úgy döntöttek, hogy szeretnének hazatérni a lezárt kínai tartományból – francia segítséggel hagyta el Vuhant. Vasárnap délután érkeztek Franciaországba, onnan a Magyar Honvédség repülője hozta őket Budapestre.

A köztévé tudósítója a Szent László kórház elől nyilatkozva azt mondta: a magyarok az Országos Mentőszolgálat két hétszemélyes járművével érkeztek meg a kórházba. Azt lehetett látni, hogy a járművezetők maszkot, védőruhát viseltek. Azt is elmondta, hogy a magyarokat megvizsgálják, de az eredményekre néhány napot várni kell.

Korábban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára elmondta: a magyarok tünetmentesek, jól vannak. 

Müller Cecília országos tiszti főorvos sajtótájékoztatón azt közölte: a Dél-pesti Centrumkórház (a volt egyesített Szent Imre és Szent László kórház) erre a célra kijelölt különálló épületébe szállítják a hazatérő magyarokat.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: a hét embert az osztály karanténépületében helyezik el. Mivel ismereteik szerint a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap, ezért a hét embert két hétre helyezik karanténba. Ezalatt a hazatérők nem hagyhatják el az épületet és az első vizsgálatok lezajlásáig a családtagok sem látogathatják őket – tette hozzá. Az egészségügyi személyzet megfelelő védőfelszerelésben – védőruhában, maszkban, szemüvegben – látja el a karanténban lévőket, ami megfelelő védelmet ad számukra – jelezte.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat.

A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. Kínában a legutóbbi, vasárnapi összesítések szerint több mint 13 ezer ember fertőződött meg, és 300-nál is többen meghaltak. A vírus további 20 országban jelent meg, halálos áldozatot Kínán kívül egyelőre csak a Fülöp-szigeteken szedett, ott egy kínai állampolgár halt bele a súlyos tüdőgyulladást okozó fertőzésbe.

(mti)
 


 
Hirdetés

Friss hozzászólások