Hirdetés

A brit Times: Orbán Kína és Oroszország legnagyobb európai szurkolója

A brit Times: Orbán Kína és Oroszország legnagyobb európai szurkolója

2021. május 27. - 10:08
0 komment

 

Orbán Viktor Boris Johnson brit miniszterelnökhöz látogat pénteken.

Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Hirdetés

A brit Times cikkben elemzi Orbán Viktor pénteki nagy britanniai látogatásának hátterét. A lap azzal indít, hogy idézi Johnsont, aki szerint a találkozás országa biztonsága és jóléte szempontjából életfontosságú. A Times "Magyarország szélsőjobboldali vezetőjének" Orbánt, és bár konzervatív a médium hangütése, a magyar kormányfőt egyszersmind "Kína és Oroszország legnagyobb európai vezérszurkolójának" tartja.

A cikk kitér arra a vétó-gyakorlatra is, amelyet a magyar kormány az Unió ülésein az utóbbi hónapokban bemutatott. Különösen aktuális ez a fehérorosz botrány kapcsán. Lukasenka lépését mind Nagy-Britannia, mind az EU vezetői elítélték, és az elnök megbüntetését fontolgatják, de a Times megemlíti, hogy a fehérorosz azon politikai rezsimek közé tartozik, amelyek a magyar miniszterelnök rendre védeni szokott a nyugati bírálatoktól. Orbánról úgy írnak, mint aki "Oroszország leghűségesebb szövetségese az EU-ban, aki többször is megvétózta Kína elítélését". De hozzáteszik azt is, hogy Brüsszelben Orbánt a demokrácia, a jogállam és a sajtószabadság aláásása miatt éri bírálat, továbbá euroszkeptikusnak is jellemzi őt a Times.

A lap meglátása szerint ez a látogatás kellemetlenségeket okozhat Boris Johnsonnak, aki házigazdaként fogja fogadni a G7-es országokat júniusban, ráadásul vezető szerepet szánna Nagy-Britanniában ebben, a demokratikus országokat tömörítő szövetségében. A Times hozzáteszi ezek után még azt, hogy Orbán Viktor azon kevesek egyike, aki még kapcsolatot tart Lukasenkával, "Európa utolsó diktatátorával".

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások