Hirdetés

Bojár: A haveri kapitalizmus megöli a vállalkozószellemet

Bojár: A haveri kapitalizmus megöli a vállalkozószellemet

2021. június 28. - 15:39
0 komment

 

Bojár Gábor üzletember a Central European Affairs-nek adott interjút.

MTI / Marjai János

Hirdetés

Bojár Gábor, a Graphisoftot alapító üzletember a Central European Affairs-nek adott interjút, Kész Zoltán kérdéseire válaszolva. A vállalkozó a politikai véleményén túl beszélt arról is, miként alapította nemzetközileg is sikeres cégét, milyen helyzetűnek ítéli a magyar piacgazdaságot, és milyen jövőt jósol a jövő évben esedékes országgyűlési választásokkal kapcsolatban.

A magyar vállalkozói környezet komoly változáson ment végbe az elmúlt étvizedben. Egy bizonyos kör számára jövedelmező üzletté váltak a közbeszerzések. Miközben üzleti siker csak kormányzati jóváhagyással érhető el. "Ha egy sikeres üzletember akarsz lenni, egyedül csak egy kapcsolatra van szükséged a közbeszerzésekhez", nyilatkozta Bojár Gábor. Ő tudatosan távoltartotta cégét a közbeszerzésektől. A "jó terméknek" két szülőre van szüksége. Ha egy is hiányzik a kettő közül, nem beszélhetünk "jó termékről". "Szükség van hozzá egy igényes előállítóra és egy igényes fogyasztóra. A kormány soha nem lesz jó fogyasztó" - állította a vállalkozó. A kormányt nem egy termék minősége érdekli, hanem pusztán az, hogy hogyan szerez érvényt saját választásának. Bár a közbeszerzések elkerülhetetlenek, azok növekvő száma azzal fenyeget, hogy megöli a valódi vállalkozói szellemet. A közbeszerzések soha nem lehetnek annyira piacorientáltak, mint amennyire piaci logika szerint gondolkodnak a fogyasztók.

Magyarországon a helyzet még bonyolultabb, ugyanis a közbeszerzések világát átjárja egyfajta haveri kapitalizmus. Mivel a győztesről már azelőtt döntés születik, hogy a pályázatot kiírták volna, sok üzleti szereplő megspórolja az eljárásokat, és inkább távol marad ezektől a beruházásoktól. "Ezek megölik a versenyzői hozzáállást, amely nélkül nem létezik hatékony kapitalizmus", érvelt a kapitalizmus lelkes hívének számító Bojár.

Egy rövid múltabtekintéssel beszélt a vállalkozó arról is, miként sikerült a 80-as években megalapítani egy nemzetközileg is jegyzett vállalkozást. Azt hinnénk, hogy akkoriban nehezebb volt ezt végrehajtani, de a valóság az, hogy sokkal egyszerűbb volt, mint ma. A különbség az akkor és most között a tehetségek elérésében áll. Az akkori közegben éheztek a sokra hivatottak arra, hogy végre képességükhöz mérhető munkát kapjanak, ráadásul a Graphisoft munkavállalójaként útlevélhez is könnyebb volt hozzájutni, ami szintén nagy szó volt akkoriban.

"Akkoriban hozzáférni a tőkéhez nem volt lehetséges, ahogy kijutni a piacra vagy hozzájutni a technológiához is nehéz volt. Könnyű volt viszont hadrafogható tehetségeket találni. Nagyon szerencsés vagyok, hogy a 80-as évek elején megalapíthattam a cégemet" - emlékezett vissza Bojár.

Az érdemelvűség az egyik alappillére a gazdasági sikernek. Ezzel szemben a haveri kapitalizmusból teljesen hiányzik a teljesítményközpontúság, amely komoly veszélyt jelent a gazdaságra nézve. „A valódi kár nem a magasabb ár, vagy a nem túl jó minőség, hanem a vállalkozói szellem kiirtása, azok ellehetetlenítése, akik nagy dolgokra volnának képesek”- figyelmeztetett a vállalkozó.

A Graphisoft alapítója közismerten nagy kritikusa az Orbán-kormánynak, Magyarország politikai látképét borzalmasnak írja le. Egyben arra bátorítja a polgárokat, hogy kritizálják bátran a politikusokat, mert csak akkor lehetséges jó kormányzás, ha az adófizetők fogyasztói szemlélettel megvallva igényeiket kikövetelik azt. „A politika kritikus fogyasztója akarok lenni. Így járulhatok hozzá leginkább ahhoz, hogy egy jobb politikai közegünk és politikai elitünk legyen” – nyilatkozta Bojár.

Bojár az ellenzéki együttműködés elkötelezett pártolójaként őszinteséget, átláhatóságot és a valódi verseny lehetőségét várja el az ellenzéki erőktől, továbbá azt, hogy invesztáljanak az oktatásba. „Ha többet fordítanánk az oktatásra, akkor Magyarország egy nagyon prosperáló országgá válhatna.”

Korábban Bojár Gábor tagja volt az Európai Innovációs és Technológiai Intézet igazgatói testületének. Az intézet célja az volt, hogy az európai cégek számára biztosítsa a szükséges tőkebefektetéseket. Bár részt vett a szervezet munkájában, ezzel az alapcélkitűzéssel ő nem ért egyet. Globálisan az egyik legfontosabb probléma a tőke túlkínálata. Sokkal egyszerűbb befektetést találni a vállalkozásaink számára, mint pénzhez jutni a vásárlóktól. „Arra költeni a pénzt, hogy cégekbe invesztáljunk a lehető legrosszabb, amit az EU tehet” – véli Bojár. Európának nem szabadna megölnie a vállalkozói mentalitást, sokkal inkább – az USA-hoz hasonlóan – meg kellene próbálni gondozni azt. Az amerikai vállalkozói szellem már 200 éve létezik, mert „ha egy cowboy vagy a prérin, egyedül kell túlélned”.

Befektetni az oktatásba, ahogy azt Finnország és Szingapúr tette, az egyik kulcsa lehet a megoldásnak. Az adófizetők pénzét sokkal körültekintőbben kellene felhasználni. „Egyszersmind ez a legnagyobb segítség a vállalkozások számára is. A fogyasztóktól és a magánbefektetőktől kellen pénzt gyűjteniük” – mondta Bojár.

Pártpolitikai kérdéseket érintve, Bojár óvva intette az ellenzéket a jövő évi választásokkal kapcsolatban. A Fidesz birtokolja „majdnem” az egész médiát, a közmédiát is a kormánypárt uralja, és az állandó populista kampányok miatt nem csoda, hogy milyen támogatottsággal rendelkezik a társadalom körében. A választási törvény megváltoztatása, a szavazói körzetek önös politikai érdek szerinti átrajzolása, és a választást lebonyolító rendszer teljes ellenőrzése mellett komoly kihívás legyőzni Orbán Viktort.

Mielőtt azonban az országgyűlési választásra jövő tavasszal sor kerülne, az ellenzék még egy amerikai típusú előválasztással néz szembe, ahol a Fidesszel legversenyképesebb jelölteket választják majd ki. Bojár teljes mellszélességgel támogatja ezt a folyamatot. Meglátása szerint a miniszterelnök-jelölti előválasztáson aszerint a logika szerint kell döntést hozni, hogy ki képes legyőzni majd Orbán Viktort. Véleménye szerint Dobrev Klára volna talán a legjobb jelölt, de neki van a legkisebb esélye megverni a regnáló miniszterelnököt.

Bármilyen kimenetele lesz is az előválasztásnak, Bojár el fogja azt fogadni. Akkor is, ha a valaha szélsőséges párt, a Jobbik jelöltje nyeri azt. „Ez a Jobbik már nem ugyanaz, mint volt évekkel ezelőtt” – jelentette ki az üzletember. „Ha a jobbikos fickó le tudja győzni Orbánt, én szavazni fogok rá. Ha Karácsony, akkor rá. Bár nem gondolom, hogy győzhetne Dobrev, de hiszem azt, hogy ő is jó miniszterelnök lehetne” – összegzett a vállalkozó.

 


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások