Hirdetés

Bárhol jelen lehet a vírus

Bárhol jelen lehet a vírus

2020. március 24. - 11:52

 

Ma reggel leszállt az a gép, amely több mint hárommillió maszkot, százezer tesztet és 86 lélegeztetőgépet hozott Kínából – jelentette be az operatív törzs tájékoztatóján a törzs ügyeleti központjának vezetője, Lakatos Tibor.

Hirdetés

Az intenzív osztályokra Lakatos Tibor elmondása szerint eljutottak a védőfelszerelések ma reggel. A most érkezett készletekkel elsősorban az egészségügyi dolgozókat látják el, illetve azokat, akik részt vesznek védekezési feladatokban, például ellenőrzéseket hajtanak végre rendőrként, katasztrófavédelmi szakemberként, honvédként.

Egyre több a csaló, akik hatósági személynek adják ki magukat, és pénzt próbálnak kicsikarni a lakosságtól például fertőtlenítésre hivatkozva. Ennek kapcsán 14 eljárás indult, és 16 esetben rémhírterjesztés miatt indítottak eljárást, 13 esetben közveszéllyel fenyegetés miatt intézkedtek. 3689 alkalommal ellenőriztek házi karanténban lévőket az elmúlt 24 órában. A szabályokat egyre többen szegik meg, 177 ilyet állapítottak meg összesen, 130 szabálysértési feljelentést tettek. A hatósági intézkedések súlyos bírsággal vagy feljelentéssel járnak, de a célt nem tudják elérni: ez az lenne, hogy ne fertőzzenek meg az emberek mást.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta: 187 a beazonosított fertőzöttek száma, már 9 fő hunyt el úgy, hogy korábban kimutatták náluk a koronavírus-fertőzést. 

A vírus bárhol jelen lehet, ezért a tiszti főorvos köszönetet mondott mindazoknak, akik betartják a hatóság ajánlásait, és önként karanténba vonulnak külföldi utazás vagy magas életkoruk miatt. Bárki megfertőződhet, mondta, és nem az idősek miatt van a járvány.

A várandós nők nem különös kockázatnak kitett csoport, de a terhesség megváltoztatja az immunrendszer működését, ezért fogékonyabbak lehetnek a várandósok a fertőzésekre, ezért érdemes nekik minimalizálniuk a személyes érintkezést. Nekik az otthon maradást ajánlják, valamint a rendszeres, alapos kézmosást, ez persze nem csak a várandósokra érvényes, ahogy az is, hogy ne nyúlkáljunk az arcunkhoz. A tiszti főorvos a rendszeres fertőtlenítést és a gyerekjátékok rendszeres mosogatását, napi fertőtlenítőszeres tisztítását is javasolta; erre az egyszerű, megfelelő arányban hígított hipó is megfelel.

Az orvosi ellátást átszervezik, egy héten belül az akut légúti megbetegedéssel orvoshoz fordulókat fizikailag fogják elkülöníteni a többi betegtől. Akinek más típusú panasza van, azt más helyszínen fogják fogadni.

Az utcán azt lehet tapasztalni, hogy a hatósági ajánlásokat nem minden esetben tartja be a lakosság. Változott az operatív törzs álláspontja ebben a témában? – kérdezte a sajtó – Nyilván fogy a türelem – mondta Lakatos Tibor, aki szerint ez emberi oldalról érthető, de a védekezés szempontjából nagyon fontos lenne a házi karantén és az ajánlások betartása is.

Ha kell, bővítik azoknak a cégeknek a körét, amelyek a Honvédség felügyelete alatt állnak, hogy az ellátás biztosított legyen – mondta Lakatos.

A járványkórházak kijelölése kapcsán Müller Cecília azt mondta: most már az összes fekvőbeteg-ellátó intézmény bevonódott a járvány kezelésébe, hétről hétre fokozzák a kapacitásaikat, háromszorosára fog nőni az intenzív ellátóhelyek száma.

Kit tesztelnek és miért? Ezt az egészségügyi ellátórendszer dönti el Müller Cecília elmondása szerint: háziorvos, mentőorvos, virológus – aki szerintük gyanúsnak minősül, annál megtörténik a laboratóriumi vizsgálat. A járványügyi szakemberek felderítik az illető környezetét, és őket is vizsgálat alá vonják. Elhunytakat nem tesztelnek. Az Emberi Erőforrások Minisztere éppen azért függesztette fel a kórboncolást, hogy az egészségügyi személyzetet védje. Ha nem derül ki az elhunytról, hogy esetleg koronavírus-fertőzött volt, de mégis felmerül a gyanú, akkor ritka esetekben a halál beállta után nagyon rövid ideig tesztelhető az elhunyt. Erre a környezet felderítése érdekében kerülhet sor.

A 65 év feletti vagy más szempontból fokozott kockázatnak kitett orvosokat a közvetlen betegellátástól távoltartják, más feladatokat végezhetnek.

via magyarhang.org


 
Hirdetés

Friss hozzászólások