Hirdetés

Baloldali fordulatra figyelmeztetett Merkel a búcsúbeszédében

Baloldali fordulatra figyelmeztetett Merkel a búcsúbeszédében

2021. szeptember 07. - 14:18
0 komment

 

A leköszönő kancellár megtartotta búcsúbeszédét a Bundestagban.

MTI / Markus Schreiber

Hirdetés

El kell hárítani a keletnémet állampárt utódszervezetével együttműködő kormány megalakulásának veszélyét Németországban a szeptember 26-ai szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson - mondta búcsúbeszédében Angela Merkel leköszönő német kancellár kedden utolsó parlamenti felszólalásában. Az MTI tudósítása szerint a visszavonulására készülő politikus azt hangsúlyozta, hogy a mostani választás nemcsak azért fontos, mert most először fordul elő 1945 óta, hogy a hivatalban lévő kancellár nem próbál meg újrázni a választáson, hanem mert az ország jövőbeli útja a tét.

Ha a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek kerülnek kormányra, ők minden bizonnyal elfogadják majd a valamikori Német Demokratikus Köztársaság állampártja utóda és a nyugati baloldali szervezetek egységéből létrejövő Die Linke (A Baloldal) támogatását. Legalábbis "nem zárják ki" az együttműködés lehetőségét majd velük. Ennek alternatívája Armin Laschet és a jobbközép CDU/CSU újrázása, amely stabilitást, megbízhatóságot és mértéktartást jelentene - a kancellár szerint. "Hazánk számára a legjobb út egy CDU/CSU vezetésű szövetségi kormány Armin Laschettel mint kancellárral" - nyilatkozta Merkel.

A friss közvéleménykutatási adatok szerint az SPD a szavazatok 24-26 százalékára számíthat, mígy a CDU/CSU 20-22-re. A Zöldek 17-19 százalékon követik őket, a liberális Szabad Demokrata Párt pedig 12-13 százalékot gyűjthet be. A szélsőjobboldali AfD 11 százalékon áll, a Merkel által emlegetett Die Linke pedig 6 százalék körül.

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások