Hirdetés

Az UNESCO a Fertő-projekt azonnali leállítását kéri

Az UNESCO a Fertő-projekt azonnali leállítását kéri

2021. június 04. - 16:45
0 komment

 

Világörökségi terület hitelességét és integritását sérti a Mészáros-féle projekt.

MTI fotó

Hirdetés

"Ha az ajánlásaink alapján nem hagynak fel azonnal a ‘Fertő Part fejlesztése’ nevű projekttel, az sértheti a világörökségi terület hitelességét és integritását, különös tekintettel befolyásolhatja annak Kiemelkedő Egyetemes Érték (Outstanding Universal Value) besorolását" - írta UNESCO ICOMOS nevű szakmai szervezet elnöke, Mechtild Rössler levelében Turóczy Lászlónak, Magyarország OECD és UNESCO nagykövetének, és rajta keresztül a magyar államnak. A levél eljutott a 444 szerkesztőségébe is.

A Fertő-tó 2001-ben kapta meg világörökségi elismerését. A terület természeti adottságait, a régészeti kincseket és épített örökséget egyaránt magába foglalja a védelem, ahogy kultúrtájat is, tehát azt, miként fonódott egybe ember és természet a régióban.

A levél június elsején kelt, amely a szokásoktól eltérően nagyon kemény hangot üt meg. Ráadásul nem projektek leállítását, hanem annak módosítását szokták általában kérni.

A Fertő tó barátai egyesület már több mint egy éve küzd a beruházás ellen, sikertelenül. Az UNESCO ICOMOS nevű szervezetét is ők keresték meg. Az építkezések kivitelezője Mészáros Lőrinc egyik cége.

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások