Hirdetés

Az osztrák Profil főszerkesztője: Orbán a felelős a riporterük megtámadásáért

Az osztrák Profil főszerkesztője: Orbán a felelős a riporterük megtámadásáért

2021. április 10. - 12:59
0 komment

 

Az osztrák Profil közéleti hetilap főszerkesztőjével a HVG készített interjút.

MTVA vágókép

Hirdetés

A közmédiában "Kérdésekkel provokált az újságíró" címmel leadott híradós bejátszás nagy hullámokat vert. A magyar médiát bejáró botrányon túl az osztrák külügyminiszter személyesen is kifejezte aggodalmát Szijjártó Péternek, és elfogadhatatlannak nevezte az eljárást.

Franziska Tschinderle osztrák újságíró ugyanis emailben kérdésekkel kereste meg a Fideszt azzal a találkozóval kapcsolatban, amit múlt héten csütörtökön Budapesten tartottak, Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Matteo Salvini, az olasz Lega párt elnöke között. A találkozó utáni sajtótájékoztatón nem is tehette volna fel személyesen az osztrák újságíró a kérdéseit, mert sem ő, sem más újságírónak ez nem volt megengedve. A Tschinderle által megfogalmazott kérdésekről aztán lejárató anyagot szerkesztettek az M1 fősműsoridős híradójában.

A történetről kérdezte meg a HVG az osztrák lap főszerkesztőjét, Christian Rainert. Az újságíró ugyanis véleménycikket is közölt az esetről saját lapjában, ahol azt állította, hogy "a Profil elleni támadás a magyar közmédiában példaszerű: egy autokratikus rezsim támadása a sajtószabadság, és ezzel a nyugati értékek ellen". Rainer úgy értékelte a Híradó bejátszását, hogy az "nemcsak az egyik újságíróm elleni fenyegetés, hanem általánosságban is támadás a sajtószabadság ellen". Annak is hangot adott azonban, hogy Magyarország fontos a számukra, "közel áll a szívünkhöz", lakásából át is lát a magyar határon, de azt is látja, hogy "hanyatlik a sajtószabadság Kelet-Európában".

Véleménycikkében a főszerkesztő korábban azt állította, hogy egyértelműen Orbán Viktor a felelős az M1 lejárató bejátszásáért. Most pedig a HVG felvetésére, hogy mit kérdezne Orbán Viktortól (ha lehetősége volna rá), azt nyilatkozta, hogy "valószínűleg azt kérdezném tőle, hogy – figyelembe véve a politikai múltját és a változásait – nem szégyelli-e magát azért, ahogyan ma bánik a demokrácia és a szabadság értékeivel".

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások