Hirdetés

Az ingyen EU-s hitel nem kell, a méregdrága orosz igen

Az ingyen EU-s hitel nem kell, a méregdrága orosz igen

2021. május 13. - 14:15
0 komment

 

Később kezdjük a törlesztést ugyan, de rövidebb idő alatt és drágább kamatokért kell visszafizetni a paksi orosz hitelt.

MTI / Kovács Tamás

Hirdetés

Szerda este nyújtotta be a Varga Mihály pénzügyminiszter azt a törvényjavaslatot, amely a Paksi Atomerőmű új blokkjaira felvett orosz hitelról szól. Az elmúlt időszakban sokat egyeztetett a kormány az orosz féllel, azonban a Roszatom késlekedése miatt kialakult több éves csúszás nem módosított érdemben a hitelfelvételeken. A kormány az alkudozásban sem teljesített jól, mert összességében rosszabb kondíciókkal kell a hitelt visszafizetni, mint eredetileg.

Az orosz fél eredetileg 2023-ra ígérte az új atomerőmű-együttes közül az egyik blokk felépülését, de még el sem kezdődtek a munkálatok. Egyrészről a csúszásért az Európai Bizottság felel, mert részletesen vizsgálta a létesítési terveket, de ők már 2016 novemberében végeztek ezzel. Aztán a Roszatom torpant meg, akire éveket kellett várni, hogy új terveit elküldje. 2020 nyarán kapta csak meg az Országos Atomenergia Hivatal a hivatalos iratokat.

A magyar kormány és az orosz fél végül abban állapodott meg, hogy a csúszás miatt 2026 helyett csak 2031-ben kell elkezdenünk a törlesztést, ugyanakkor a futamidő is lecsökkent ezzel az öt évvel, így 21 év helyett 16 év alatt kell majd az erőmű építésre felvett hitelt visszafizetni. A kamatok is drágultak, mert így a hitel nagyobb százalékát kell magasabb kamattal fizetni, ráadásul úgy, hogy azóta a piaci környezet is változott, ma sokkal kedvezőbben lehet hiteleket kapni a piacon, mint akkoriban, amikor a magyar és az orosz kormány megállapodott egymással.

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások