Hirdetés

Az Európai Parlament megfosztaná Orbánékat az uniós pénzektől

Az Európai Parlament megfosztaná Orbánékat az uniós pénzektől

2021. július 06. - 14:02
0 komment

 

Szigorú javaslattal él majd csütörtökön az Európai Parlament - értesült a Népszava.

MTI / Olivier Hoslet

Hirdetés

"A lehető leghatározottabban elítéli a magyar Országgyűlés által elfogadott törvényt, amely egyértelműen sérti az uniós értékeket, elveket és jogot" - fogalmaz egy európai parlamenti javaslat a nemrég elfogadott homofób törvényről, amely a Népszava birtokába jutott. A határozattervezet azt követelné, hogy Magyarország se az uniós helyreállítási alapból, se a 2021-27-es költségvetésből megítélt pénzekből ne kapjon egy eurocentet se, amíg Magyarország nem tisztázza a kérdéseket.

A dokumentum azt is felvázolja, hogy milyen törvények születtek az utóbbi időben hazánkban, amely a szexuális kisebbségeket bélyegezte meg. Számbaveszi a tavaly novemberi alkotmánymódosítást, amikor beleírták az alaptörvénybe, hogy az anya nő, az apa pedig férfi, azt a jogszabályt, amely miniszteri engedélyhez köti az egyedülállók örökbefogadását, valamint a transznemű és interszexuális személyek nemének jogi elismerésének megtiltását.

Az EP kész volna felszólítani az Európai Bizottságot is, hogy az máris kezdje meg a homofóbtörvény miatt a kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben, és tegyen lépéseket az Európai Bíróság bevonásával, hogy a törvényt felfüggesszék hazánkban. A dokumentumot Círus Engerer máltai képviselő ellenjegyzi, aki szerint ez a jogszabály nem elszigetelt eset, hanem "az alapvető jogok fokozatos leépítésének újabb szándékos és előre megfontolt példája Magyarországon".

A tervezetről csütörtökön szavazhat az Európai Parlament, és a várakozások szerint elfogadják azt.

Via hvg.hu


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások