Hirdetés

Az Európai Parlament elfogadta a kormányt elítélő nyilatkozatot

Az Európai Parlament elfogadta a kormányt elítélő nyilatkozatot

2021. július 09. - 07:30
0 komment

 

459 támogató-, 147 ellenszavazattal és 58 tartózkodás mellett.

MTI / Olivier Hoslet

Hirdetés

A tegnapi napon hatalmas fölénnyel fogadta el az Európai Parlament a magyar kormányt súlyosan elítélő nyilatkozatot. 459-en támogatták, 147 ellenezték és 58 tartózkodtak a csütörtöki szavazás alkalmával. Az elfogadott állásfoglalás az Európai Unió Alapjogi Chartájával, az Európai Unióról szóló szerződésekkel és az Unió belső piacáról szóló jogszabályokban rögzített jogokkal ellentétesnek írják le a magyar homofób törvényt - közölte az Európai Parlament.

A közös dokumentum hangsúlyozza azt is, hogy a magyar jogszabály nem egyedi eset, hanem "egy újabb szándékos és előre kitervelt lépés az alapvető jogok fokozatos leépítése felé", amivel párhuzamosan a magyar kormány már cenzúrát is alkalmaz az LMBTQI jogokat érintően, sőt, indulatot szító propagandát is üzemeltet. Ez az uniós értékek rendszerszintű megsértése már, szögezi le a parlamenti dokumentum.

A nyilatkozatot elfogadó képviselők egyszersmind felszólították az Európai Bizottságot, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, és vessen be minden eszközt az Európai Bíróságon, hogy az ideiglenes intézkedéseket vezessen be vagy bírságot szabjon ki meg nem felelés esetén. Az Európai Parlament emlékeztet, hogy a magyar kormány működésénék módja miatt alkalmazni lehetne a jogállamisági mechanizmust.

Via 24.hu


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások