Hirdetés

Az Európai Bizottság kritikával árasztja el majd ma a magyar kormányt

Az Európai Bizottság kritikával árasztja el majd ma a magyar kormányt

2021. július 20. - 11:18
0 komment

 

Ma fog megjelenni a 2020-ról szóló jogállamisági jelentés.

MTI / Francisco Seco

Hirdetés

Ma fogra közre adni az Európai Bizottság második jogállamisági jelentését Magyarországról, amelyben a 2020-as fejleményeket fogja összegezni. "A független ellenőrzési mechanizmusok továbbra sem elegendőek a korrupció felderítéséhez" - ilyen és ehhez hasonló megállapításokra számíthat az Orbán-kormány abban a dokumentumban, amelyet a Politico már látott.

"A kapcsolatok kihasználása, a kivételezés és a nepotizmus a közigazgatás magas szintjein, valamint a gazdasági és a politikai élet szereplői közötti összefonódások továbbra is olyan kockázatokat jelentenek, amelyekkel nem foglalkoztak a döntéshozók" - részletezi meglátásait a jelentés, amely nem fog fukarkodni a kritikával. Ez a jogállamisági jelentés független az Európai Parlament által szorgalmazott jogállamisági mechanizmustól, mégis időben épp ideális azok számára, akik az uniós pénzek kifizetését a jogállam egészséges működéséhez kötnék. A Bizottság saját magának szerkesztett dokumentuma ugyanis épp azt mutatja be, miként vándorol a hatalom és rokonságának zsebébe az Unió polgárainak adócentjei.

A jelentés a korrupción túl a sajtóviszonyokkal is kiemelten foglalkozik. Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy EU-s szinten kell szabályozni az újságírók biztonságát. Thiery Breton biztossal közösen dolgoznak egy médiaszabadságról szóló törvénytervezeten.

Az első jogállamisági jelentés tavaly készült el nemcsak rólunk, hanem az egész Európai Unióban, akkor a magyar viszonyokon túl a lengyel jogállamot pásztázták még át. Mindkét országgal szemben zajlik a hetes cikkely szerinti eljárás, amely azért indult, mert rendszerszintű problémákat észlel az Unió a magyar és a lengyel jogállamot illetően, és amelynek elindításáról hatalmas többséggel szavazott az Európai Parlament.

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások