Hirdetés

AZ EU bírósága szerint Pol Péter uniós jogot sértett

AZ EU bírósága szerint Pol Péter uniós jogot sértett

2021. november 23. - 14:08
0 komment

 

A mai napon hirdetett ítéletet az Európai Unió Bírósága.

EU Bíróság honlapja

Hirdetés

Az Európai Unió Bírósága a mai napon hirdetett ítéletet Polt Péter és a Kúria ügyében. Korábban Vasvári Csaba az EU Bíróságától kért segítséget, vizsgálja meg a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, amelyre a legfőbb ügyész és a Kúria szerint nem volt joga. Most a bíróság azt mondta ki, hogy igenis volt.

„Az uniós jog elsőbbsége alapján a nemzeti bíróságnak figyelmen kívül kell hagynia minden olyan nemzeti bírósági gyakorlatot, amely sérti a Bírósághoz fordulás lehetőségét” - fogalmazta meg az ítéletben a luxembourgi bíróság. A testület szerint már az is sértheti a bírói függetlenséget, ha egyáltalán a veszélye fenyeget annak, hogy fegyelmi eljárásnak vetik alá a bírókat, ez visszatarthatja őket az előzetes döntéshozatal iránti kérelmek benyújtásától. Ez az eljárás veszélyezteti az uniós jog egységes alkalmazását.

Vasvári Csaba 2019 júliusában fordult az Európai Unió Bíróságához, mert egy hozzátartozó ügyben bizonytalan volt a magyar gyakorlat és az uniós jog összeegyeztethetőségével kapcsolatban

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások