Hirdetés

Az EU Bírósága elutasította a magyar kormány keresetét a jogállamisági eljárással kapcsolatban

Az EU Bírósága elutasította a magyar kormány keresetét a jogállamisági eljárással kapcsolatban

2021. június 03. - 11:12
0 komment

 

Döntött az Európai Bíróság, az Európai Parlament jogosan tette, hogy nem számolta be a tartózkodásokat a Sargentini-jelentésről történő szavazáskor.

MTI fotó

Hirdetés

A magyar kormány keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz, miután az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta 2018 őszén a Sargentini-jelentést. Azt sérelmezték, hogy a szavazás összesítésébe nem számolták bele a tartózkodásokat, így kétharmados többségnek minősülhetett az elfogadók szavazata. A kormány azt kérte volna, hogy semmisítsék meg az EP ezen szavazását.

Az Európai Bíróság tegnap ítéletet hozott az ügyben, és arra jutott, hogy elutasítja a keresetet. "Az Európai Parlament az állásfoglalás elfogadásakor leadott szavazatok számlálása során jogosan hagyta figyelmen kívül a tartózkodásokat" - mondta ki a testület. Michal Bobek főtanácsnok decemberben közzétett véleménye egybecseng az ítélettel, mert már akkor is arról beszélt, hogy a "tartózkodás" és a "leadott szavazat" fogalmai kizárják egymást. A tartózkodó személy tartózkodásával azt kéri, szavazatát ne vegyék figyelembe se pro, se kontra.

A Sargentini-jelentést az Európai Parlament 2018. szeptember 12-én fogadta el, amellyel az Európai Unió történetében először, elindult az úgynevezett hetes cikk szerinti eljárás. A döntés azt jelentette, hogy az Európai Parlament hivatalosan is felkérte az Európai Unió Tanácsát, vizsgálja meg: fenyegeti-e rendszerszintű veszély a jogállamiságot az egyik tagországban. A Tanácsban az ügyet június 22-én veszik az Európa-ügyi miniszterek ismét napirendre, de mivel a kellő többség hiányzik, az eljárás megrekedt.

Via Eurológus


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások