Hirdetés

Az átlagosnál melegebb telünk lehet

Az átlagosnál melegebb telünk lehet

2021. december 01. - 08:00
0 komment

 

A WMO szerint enyhe lesz a tél Európában.

unsplash.com

Hirdetés

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) keddi közleményében arról ír, hogy melegebb telünk lehet az átlagosnál Európában 2021-2022 fordulóján. "A hűtő hatású La Niña időjárási jelenség ellenére a Föld több részén is az átlagosnál magasabb hőmérsékletek várhatók a következő hónapokban az üvegházhatású gázok rekordmagas szintje miatt" - érveltek a becslésük mellett.

A La Niña jelenség a WMO szerint 2022 első negyedévéig tapasztalható lesz a Föld légkörében, amely folyamatosan a Csendes-óceán középső és keleti részének vizét. „A jelenség hatással van a hőmérsékletekre, a csapadékmennyiségre, de a szokásos hűtő hatása ellenére valószínűleg számos térségben magasabb hőmérsékleteket eredményez. A 2020/21-ben tapasztalt hűtő hatása, amely általában a jelenség második felében érzékelhető, azt jelenti, hogy 2021 a tíz legmelegebb év egyike lesz a feljegyzések kezdete óta, és nem a legmelegebb. Ez egy rövid távú enyhülés, és nem fordítja vissza a globális felmelegedés hosszú távú folyamatát, nem jelenti azt, hogy vissza lehet fogni a klímaváltozás elleni lépéseket” - idézi Petteri Taalasnak, a WMO főtitkárának szavait az MTI.

A szervezet szerint az olyan jelenségek, mint La Niña és az El Niño, hatásait torzítja és súlyosbítja a globális felmelegedés. A decembertől februárig terjedő időszakra azt jelzik elő, hogy Ázsia északi és északkeleti részeint továbbá az Északi-sarkvidéken a szokásosnál melegebb idő várható, ahogy Európában, Észak-Amerika keleti és délkeleti partjain, valamint az afrikai Egyenlítő mentén.

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások