Hirdetés

Az Alkotmánybíróság az önkormányzatok javára döntött

Az Alkotmánybíróság az önkormányzatok javára döntött

2021. február 19. - 17:57
0 komment

 

Az Alkotmánybíróság öt ellenzéki képviselő panasza miatt vizsgálódott.

Facebook fotó

Hirdetés

Az Alkotmánybíróság (AB) két döntést is hozott. Az egyik szerint helyben hagyta a kormány gödi jogkör-elvonását, mondván nem alkotmányellenes Gödöt különleges gazdasági övezetté minősíteni. Abban ugyanakkor elmarasztalta a kormányt, hogy az önkormányzatok feladat- és hatásköreinek ellátásához megfelelő mértékű támogatást kell biztosítani - írta az AB az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az AB leszögezte azt, hogy "ha az állam egy, a helyi közügyek vitele körébe tartozó önkormányzati közfeladatot átad egy másik önkormányzatnak úgy, hogy ezzel a közfeladatot átadó önkormányzat folyó évi költségvetésében hiány keletkezik, a hiány nem lehet olyan nagyságú, amely ellehetetleníti az önkormányzat helyi közügyek körébe tartozó feladatainak ellátását".

Karácsony Gergely a döntést Facebook oldalán úgy kommentálta, hogy most már az Alkotmánybíróság szerint is köteles kompenzálni a kormány az iparűzési adó csökkentését. "A mai döntés alapján minden önkormányzatot, a 25 ezer fő feletti településeket és a megyei jogú városokat éppúgy átláthatóan és teljeskörűen kell kompenzálnia a kormánynak, mindenféle politikai megkülönböztetéstől mentesen. A városaink kifosztása nem csak, hogy nem kormányzás, de még alkotmányellenes is" - írta posztjába a fópolgármester.

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások