Hirdetés

Az álhírek és az orosz titkosszolgálat kapcsolata

Az álhírek és az orosz titkosszolgálat kapcsolata

2020. december 05. - 11:44
0 komment

 

Az információs hadviselés egyre nagyobb fenyegetést jelent. Az EU adatai szerint az álhírek száma rohamosan nőtt az elmúlt években.

Hirdetés

Pont ezeknek a megállítására hozták létre az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS) egy speciális divízióját, az East StratCom Task Force egységet. A szervezet 2015-ös megalakulása óta több mint 10 ezer oroszbarát álhírt fedezett fel, köztük 500 koronavírussal kapcsolatos fake news-t is. Álhíreket terjeszteni a vírusról viszont sokszor emberéletekbe is kerülhet. A Bellingcat tényfeltáró cikke foglalkozik részletesen az orosz titkosszolgálat dezinformácós hadjáratával.

Az egyik olyan portál, ami szoros együttműködést mutatott a kormányszervvel, az a Bonanza Media. A magát oknyomozó portálként definiáló lap már a 2014-ben Donyeck közelében lezuhanó maláj gép esetében is manipulált képekkel és hamis tényekkel vezette félre az olvasókat.

Manapság a koronavírussal kapcsolatban egy teljes sorozatban félrevezető videókat, képeket, vagy adatokat közölnek, aminek egyértelmű propaganda szaga van. „A Bonanza Mediat 2019-ben alapította az orosz RT tévécsatorna egy volt újságírója, Jana Jerlasova és egy Max van der Werff nevű holland blogger.” – írja a Bellingcat. Az RT mögött amúgy az orosz állam áll, az Egyesült Államok 2018-ban külföldi propagandaszervezetnek nyilvánította.

A maláj gép ügyében saját tényfeltáró film forgatására gyűjtöttek adományokat, hogy aztán a két alapító Malajziába utazva embereket kérdezzen ki. „A filmekben főleg állítólagos tanúkkal próbálták meg bebizonyítani, hogy a maláj gépet egy ukrán vadászgép lőtte le.” Eleinte nem kavartak sok vizet ezzel a nyomozósdival, de aztán 2020 januárjára mégis a hírekbe kerültek, hiszen állítólag titkos dokumentumokra bukkantak. Valójában azonban semmi valós bizonyítékra nem bukkantak, az orosz média mégis kontextusból kiragadott állításokkal próbálta a nemzetközi vizsgálat eredményét ócsárolni.

„2019 szeptembere és 2020 közepe között Csebanov ezredes és Jeraslova átlagosan naponta kétszer beszéltek vagy üzentek egymásnak.” A Bellingcat információi szerint a híváslistákból nem derül ki sok minden, viszont a levelezésük arra utal, hogy a GRU aktívan koordinálta a Bonanza működését.

Érdekesség viszont, hogy a GRU és a Bonanza Media gyakran úgy dolgoztak össze, hogy a másik orosz titkosszolgálatot, az FSZB-t megkerülték ügyeikkel. A telefonos és levelezési információkból azt láthatjuk, hogy a páros gyakran találkozott, illetve beszélt GRU ügynökökkel. Az, hogy miért kerülték meg a másik, főként belső ügyekkel foglalkozó szervet, nem világos, viszont a titkos orosz hadműveleteket legtöbbször a GRU ügynökeire bízza Moszkva. Így megmagyarázható, hogy amikor a Bonanza Média 2020. január 12-én bejelentette, hogy a megszállt Kelet-Ukrajnába kell utazniuk utazzanak, hiszen „fontos új bizonyítékok” kerültek a birtokukba, amit „meg kell erősíteniük”, ezt is a titkosszolgálat segítségével tehették meg. „A következő három napot a Bonanza Media Donyeckben töltötte, eközben Jeraslova és a GRU ügynök Ilcsenkó volt, hogy közel 100 hívást intéztek egy nap alatt.” – hangsúlyozza a riport.

Ezek után is folyamatosan kapcsolatban volt a GRU ügynökeivel a Bonanza Media, és végül február 1-én publikálták a hivatalos nemzetközi nyomozás belső adatait. A cikk végül hozzáteszi, hogy ezeket az adatokat nem feltétlenül legálisan szerezték meg, valószínűleg a nyomozócsapat egy maláj tagjától.

via Szabad Európa


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások